Visarend weer aan de vrouw

0
191
Foto: Vogelbescherming

REGIO – Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee zijn op de webcam vastgelegd. Het is te laat voor het broeden, maar wellicht toch goed nieuws voor volgend jaar.

Het heeft een tijdje geduurd. Het nest van de visarend was lang een ‘mancave’ en een vrouwtjesvisarend was nergens te bekennen. En er gebeurde een hoop. Veel mensen zaten dit voorjaar op het puntje van hun stoel te kijken hoe een gans bezitnam van het visarendnest en zelfs een ei wist te leggen in het prachtige bouwwerk van de roofvogel. Later kwam er ook nog eens een boommarter om de hoek kijken die het ei oppeuzelde en daarna verstrooid uit het nest sprong. Maar de visarend wist zijn nest weer terug te veroveren.

Boswachter Harm Blom vertelde toen: “De visarend laat zich niet meer zo vaak zien op de wildcamera. Hij hangt veel rondom het nest. Hij lijkt op de uitkijk te staan voor een vrouwtje”, Blom voegt eraan toe, “Het is nu de trektijd van de visarenden, dus wij hopen dat er nog een vrouw voorbij komt vliegen.”

Dat is nu gebeurd, zo lijkt het. Het mannetje sleept weer met takken en baltst er weer op los. Al is het nu te laat voor de vogels om eieren te leggen. Visarenden zijn monogaam en dat betekent dat de vogels eerst een tijdje ‘daten’ voordat zij gaan paren. De visarend en zijn kersverse nieuwe partner zullen waarschijnlijk pas volgend jaar eieren krijgen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.