Geschokte reacties op nieuwe PFAS-onthullingen: ‘Dit slaat echt alles’

0
253

REGIO – Omwonenden reageren geschokt op het nieuws dat water in sloten en plassen rondom Chemours in Dordrecht zeer vervuild is met het giftige PFAS. Actiegroep ‘Gezondheid voor alles’ zegt dat de onthulling “alle records slaat”. Speeltuin De Woeste Weide in Sliedrecht laat kinderen voor de zekerheid niet met water spelen.

“Wij vinden het risico te hoog”, laat René de Munck weten. Het water in de speeltuin komt uit oppervlaktewater rondom het park, dat op zo’n vier kilometer van Chemours ligt. Tot er meer duidelijk is, blijft het stil bij de waterspeeltoestellen. Wel vraagt De Munck zich af of door de PFAS-vervuiling ook het zand in de speeltuin moet worden vervangen.

13 duizend keer de norm
In de gemeenten Sliedrecht en Papendrecht zijn, in sloten op een kilometer afstand van de fabriek, concentraties gemeten die gemiddeld 13 duizend keer de norm van het RIVM overschrijden. “Dit slaat alles”, reageert Kees van der Hel namens de actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’.

De actiegroep vindt het onbegrijpelijk dat de metingen van de PFAS-concentratie in het water, die het Waterschap Rivierenland sinds 2018 uitvoert, nooit publiekelijk zijn gedeeld. “Als het waterschap zo’n rapport in handen krijgt, moeten zij het RIVM, de toezichthouder en de gemeentes inlichten. Of iedereen heeft zijn mond gehouden”, vraagt Joop Keesmaat zich af.

Dit is een artikel van Corrado Francke.