HVC roept op tot inleveren van lege lachgascilinders bij afvalbrengstation

0
150

PAPENDRECHT – Sinds het verbod op lachgas per 1 januari 2023 en het vervallen van statiegeld op lege cilinders belanden lachgascilinders steeds vaker bij het restafval. Dit is een groeiend probleem voor de afvalketen en zo ook voor HVC. Daarom roept het afval- en energiebedrijf op tot het inleveren van deze cilinders bij de HVC-afvalbrengstations. Maandag start een communicatiecampagne.

Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit is uiteraard niet goed voor de veiligheid van onze medewerkers in de keten. Daarnaast zorgen deze ontploffingen ook voor schade aan middelen en installaties. Daarom roept HVC op lachgascilinders niet in het restafval te gooien, maar in te leveren bij het afvalbrengstation. Na inname kan HVC deze cilinders zorgvuldig verwerken.

Chris Kuijten, directeur Energie uit afval: “Dagelijks zien we ontploffingen van cilinders. Restafval en lachgascilinders, ze gaan gewoon niet samen. Hierdoor hebben we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en maken we veel meer reparatiekosten dan anders. Zonde, want de afvalbeheerkosten worden zo onnodig hoger. Ik hoop dat dit bewustzijn mensen stimuleert de cilinders naar het afvalbrengstation te brengen.”