‘Emmertjesprotest’ krijgt steun uit Europa: ‘Verbod is heel belangrijk’

0
177
Archieffoto: Corrado Francke / RTV Dordrecht

REGIO – Het ‘emmertjesprotest’ kreeg zaterdag steun van Europarlementariër Mohammed Chahim. De PvdA’er wilde de wekelijkse actievoerders een hart onder de riem steken. “Het is heel bijzonder dat mensen iedere week aandacht vragen voor de chemicaliën die ontzettend veel ellende veroorzaken.”

Op initiatief van Nederland en Duitsland komt er een Europees verbod op PFAS. Dat gaat vermoedelijk in 2026 of 2027 in. Ook werkt het Europees parlement om de REACH-richtlijn te herzien. De herziene verordening wordt eind 2023 verwacht. “Maar alsnog zitten er veel gevaarlijke stoffen in onze natuur en die moeten eruit”, benadrukt Chahim.

Provinciebestuur
Ook het provinciebestuur was zaterdag vertegenwoordigd bij de poort van het chemiebedrijf. “Wij vinden het belangrijk om er te zijn voor de mensen en werken er hard aan de vergunning aan te scherpen”, zegt Berend Potjer (GroenLinks).

Het oud-Statenlid, tevens gedeputeerde in Zuid-Holland, zegt dat de provincie ‘zo snel en scherp als kan’ heeft gehandeld toen de risico’s van PFAS-stoffen bekend werden. “Misschien hadden we aan de voorkant beter moeten weten, maar daar ligt ook bij het bedrijf een grote verantwoordelijkheid.”

Hoorzitting
Chemours verschijnt in september bij een hoorzitting in de Provinciale Staten. Daar komen naast de directie ook werknemers, omwonenden en lokale bestuurders aan het woord. Diezelfde maand is ook de uitspraak in de rechtszaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen het bedrijf hebben aangespannen.

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner Rijnmond.