Big Rivers 2023: warm, maar beregezellig

0
282
Foto: Rijnmond

DORDRECHT – Big Rivers was dit jaar een feestje met extreme weersomstandigheden. De ene dag bloedje heet en de volgende dag kwam de regen met bakken uit de hemel.

Op vrijdag werd het festival geopend met een zingende wethouder Maarten Burggraaf. Samen met Xing popkoor stond hij in zijn T-shirt van The Rolling Stones op het podium mee te zingen met een microfoon in zijn hand.

Festivaldirecteur Liselotte Gatzen vertelt dat ze vrijdagnacht met pijn in haar hart ervoor moesten kiezen om AMeeZing te cancellen. Door het tropische weer op de zaterdag was het geen optie om het orkest en publiek urenlang in de brandende zon te laten zitten. ‘‘We gaan het waarschijnlijk nog op een ander moment inhalen. Misschien dat we het kunnen samenvoegen met AMeeZing Christmas.’’

Wolkjes
AMeeZing ging niet door, maar de sfeer zat er lekker in, ondanks dat er al wat wolkjes aan de lucht hingen. Dit was echter nog maar een voorproefje van de regen die zondag zou komen.

Omdat het op het gegeven moment te vol was, moest er een gedeelte worden afgesloten. De organisatie was hier al op voorbereid dankzij de voorgaande jaren. Door een tweede Tribute Podium op de Grote Markt toe te voegen, hoopten ze dat dit jaar te voorkomen.

Samen met de burgemeester, omgevingsdienst en veiligheidsregio werd er besloten om de zondagochtend af te wachten. Eerst werd de begintijd verschoven naar 14:30 uur. Door het grillige weer werd het nogmaals uitgesteld naar 18:00 uur. Uiteindelijk kon het festival toch om 17:30 al van start gaan. Hierdoor konden niet alle bands die op de planning stonden optreden. Liselotte vertelt dat ze aan het kijken zijn om deze door te schuiven naar volgend jaar. Maar dat is nog een flinke uitdaging.

Fantastisch
Liselotte kijkt met een goed gevoel terug op dit jaar. ‘‘Het was heel bijzonder, ondanks de extreme weersomstandigheden. En vorig jaar na corona was het een heftig jaar. We hebben nu een hele goede aanloop gehad en een fantastisch evenement.’’

De datum voor volgend jaar is al bekend. Big Rivers zal in 2024 plaatsvinden op 12, 13, en 14 juli. ‘‘Dus iedereen kan vast z’n vakantie gaan plannen. Daarna dus’’, sluit Liselotte met een lach af.

Dit is een verhaal van Ananda Cobussen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.