Hardinxveld-Giessendam sluit zich aan bij juridische strijd tegen Chemours

0
276

REGIO – Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden krijgen in de rechtszaak tegen Chemours hulp van Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de gemeente, die een stuitingsbrief heeft verstuurd naar het chemiebedrijf, op haar website.

“Het is duidelijk dat Chemours/DuPont verantwoordelijk is voor de PFAS-vervuiling in onze regio”, zegt wethouder Jan Nederveen, die wel aangeeft dat de resultaten van het PFAS-onderzoek in Hardinxveld-Giessendam voorlopig geen aanleiding geven tot vervolgonderzoek. “Er komt echter steeds meer aan het licht over de aanwezigheid en schadelijkheid van PFAS. Dat is de reden waarom wij een stuitingsbrief hebben gestuurd. Hiermee voorkomen we dat de aansprakelijkheid verjaart.”

Rechtszaak
De vier gemeenten stonden al eerder tegenover Chemours in de rechtszaal nadat zij het bedrijf aansprakelijk stelden voor de schade als gevolg van de PFAS-uitstoot. Op 27 september doet de rechter uitspraak.

Op 1 september verschijnt Chemours bij de Provinciale Staten voor een hoorzitting, waar naast de directie ook werknemers, omwonenden en lokale bestuurders worden gehoord. Eerder deed Chemours zijn verhaal in de Tweede Kamer en zag een voorstel voor een Europees PFAS-verbod het levenslicht. Het bedrijf houdt de gemoederen dus in meerdere overheden bezig.

Dit is een artikel van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.