Herdenking en viering eerste vrije statenvergadering bij Hof van Nederland

0
154

DORDRECHT – Op 19 juli wordt de eerste vrije statenvergadering herdacht en gevierd bij Hof van Nederland. Op deze historische plek, tegenwoordig een museum, werd in 1572 een belangrijke eerste stap gezet richting een onafhankelijk Nederland. De herdenking is vanaf 18:45 uur gratis bij te wonen. Het museum is de hele dag gratis toegankelijk.

Mensenrechtenjuriste Domenica Ghidei Biidu geeft op 19 juli op het plein voor het Hof een lezing over vrijheid en verdraagzaamheid, spoken-word artiest Elten Kiene treedt op en Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, biedt een Alkmaars perspectief op de herdenking. Burgemeester Wouter Kolff opent de herdenking en Kees Thies is de host van de avond.

Het programma is gratis bij te wonen en vindt plaats op het plein voor het Hof. Museum Hof van Nederland is op 19 juli gratis te bezoeken. De inloop start om 18:45 uur, de herdenking duurt tot 20:30 uur. Meer informatie over het programma staat op de website van Hof van Nederland.

Eerste vrije statenvergadering 1572
Twaalf burgemeesters van Hollandse steden en enkele edellieden afkomstig uit Dordrecht, Alkmaar, Edam, Enkhuizen, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Hoorn, Leiden, Medemblik, Monnickendam en Oudewater, kwamen van 19 tot 23 juli 1572 in het Hof bijeen voor een geheim overleg: de eerste vrije statenvergadering. In deze bijeenkomst werden voor het eerst collectieve afspraken gemaakt tussen de opstandige Hollandse steden, de adel en prins Willem van Oranje. Ook werd er voor het eerst gesproken over vrijheid van godsdienst.

Film De Vrije Staten
In het museum draait de film De Vrije Staten. Hierin wordt de eerste vrije statenvergadering nagespeeld door Nederlandse topacteurs. Bij een museumticket is entree tot de film inbegrepen. Voor wie wat meer verdieping en achtergrondinformatie wil is er een inleiding op de film te boeken. Voordat de film start, krijg je een inleiding over de gebeurtenis en de hoofdrolspelers. Op 19 juli is er om 15:00 uur en 17:00 uur een inleiding. Aanmelden hiervoor kan op de website www.hofvannederland.nl.