Ziekenhuis opent afdeling voor kwetsbare ouderen

0
235
Foto: Jordy Nijenhuis

REGIO – De Acute Zorg Afdeling (AZA) voor kwetsbare ouderen van het Albert Schweitzer ziekenhuis is maandag officieel geopend. Op deze afdeling zijn zestien eerstelijns verblijfsbedden (ELV) beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor ouderen die op de spoedeisende hulp zijn nagekeken en niet opgenomen hoeven te worden, maar ook niet terug naar huis kunnen.

De nieuwe afdeling moet zorgen voor een betere doorstroming van patiënten zodat er geen onnodige ziekenhuisbezetting meer is.

Tom Wouters is internist acute geneeskunde. Hij legt uit dat de AZA ook vooral is bedoeld om in kaart te brengen wat de patiënt nodig heeft na de opname. De zorg in het ziekenhuis is gericht op het oplossen van een medisch probleem, deze afdeling is veel breder. Denk bij een medisch probleem aan een eenvoudige breuk door een val of een urineweginfectie.

“Op de spoedeisende hulp zien we veel mensen die heel veel problemen hebben, maar niet altijd perse opgenomen hoeven te worden. Dat is een categorie patiënten waarvan het erg moeilijk is om ze de juiste zorg en begeleiding te bieden”, licht Tom Wouters toe.

In de periode dat de patiënten op de AZA verblijven, wordt er onderzocht met welke problemen zij kampen en wat voor aanpassingen er bijvoorbeeld thuis nodig zijn om terug te kunnen keren. De patiënt krijgt een behandelteam dat zich met dit doel bezighoudt.

“Denk aan een patiënt met een eenvoudige breuk door een val, of met een urineweginfectie of griep”, licht projectleider Gerda Blaak van ASz toe. “Zij moeten wel op de SEH beoordeeld en daar eventueel behandeld worden, maar hoeven niet te blijven.”

Als naar huis gaan na anderhalve week nog steeds geen optie is, zorgt het PZC Dordrecht, eventueel in samenwerking met Verwijspunt 078, naar een geschikte plek ergens anders. Maar niet alleen patiënten uit het ziekenhuis kunnen op de nieuwe afdeling terechtkomen. Je kunt bijvoorbeeld ook aangemeld worden door je huisarts.

Sven van de Langen, bestuurder van PZC Dordrecht, vertelt dat de nieuwe afdeling een oplossing is om tijdelijk wat rust te creëren. “Het is ook fijn voor de hele zorgketen, want we zorgen ervoor dat de juiste bedden worden gebruikt voor de juiste personen. Zo krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft”, aldus Sven van de Langen.

Dit is een verhaal van Ananda Cobussen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.