Samenwerking tussen Chemours en Burenraad opgeschort: ‘Onvoldoende vertrouwen’

0
258
Papendrechter Dick Naafs van de Burenraad. Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De samenwerking tussen Chemours en de Burenraad houdt voorlopig op. De Burenraad voelt ‘onvoldoende vertrouwen’ om met het bedrijf in gesprek te gaan terwijl Chemours ziet dat onrust en emoties na publicaties in de media ‘de dialoog bemoeilijken’.

De Burenraad was geschokt na de uitzending van Zembla en de reactie van Chemours. De onafhankelijke club omwonenden stuurde daarom een brief met een aantal kritische opmerkingen en vragen. De Burenraad had gehoopt dat het bedrijf inhoudelijk op de Zembla-uitzending wilde reageren, maar dat gebeurde niet.

‘Maximale openheid gewenst’
“De onrust in de samenleving en de hoorzitting in de Tweede Kamer hebben ons gesterkt in onze opvatting dat maximale openheid en transparantie zeer gewenst is”, aldus voorzitter Bert Kandel van de Burenraad. Om die reden gaat het geplande overleg op 18 juli niet meer door.

Ook was Chemours volgens de Burenraad niet blij was dat er veel publiek en pers op de vergadering zou afkomen. “Dat zou meer onrust veroorzaken dan helderheid, zij wilden daarom de bijeenkomst verplaatsen tot na de zomer.”

Daar was de Burenraad het niet mee eens. “Wij vinden dit een slecht signaal dat naar ons gevoel het beeld van de bedrijven in de samenleving geen goed doet”, valt te lezen in een statement.

‘Contact met omgeving van groot belang’
Het is nu aan Chemours om nieuwe stappen te zetten, bevestigt ook het bedrijf zelf. “We zullen na de zomer opnieuw contact zoeken om te bekijken hoe we de dialoog en onze samenwerking op de beste manier kunnen voortzetten”, aldus Chemours, dat aanstipt contact met de omgeving ‘van groot belang’ te vinden.

Ook herhaalt het bedrijf de boodschap dat de fabriek in Dordrecht ‘op verantwoorde wijze’ produceert, de chemiereus fors heeft geïnvesteerd in het terugdringen van emissies en het verhaal ‘feitelijk en objectief’ wil vertellen.

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.