Schutter Tro Tardi krijgt levenslang

0
318
Foto: Rijnmond

REGIO – De rechter heeft John S. uit Oud-Alblas een levenslange celstraf opgelegd voor de dubbele moord in Alblasserdam en de moord in Vlissingen. De rechter spreekt van executies die bijna achteloos zijn uitgevoerd.

De 39-jarige verdachte heeft bekend dat hij op 4 mei 2022 een schoenmaker in Vlissingen om het leven heeft gebracht. Twee dagen later ging hij naar zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en schoot twee mensen dood: Nathalie (34) en Ann-Sofie (16). Twee anderen, Fleur (20) en Roan (12), raakten zwaar gewond. Velen waren getuigen van het drama.

Volgens het OM zat de man vol woede door mislukte relaties en afgebroken zorgtrajecten. De moord in Vlissingen zou mogelijk zijn gepleegd om het wapen te testen. De missie zou gericht zijn tegen de zorgboerderij, waar John S. zelf ook enige tijd heeft verbleven. Hij zou al jaren beelden in zijn hoofd hebben gehad van mensen die hij wilde doden.

Tijdens de zitting verklaarde hij: “Ik ben naar Alblasserdam gegaan om mijn boosheid te tonen en mezelf om het leven te brengen. Maar het is onwerkelijk, niet te bevatten zoveel leed als er is veroorzaakt. Mensen zullen dit voor de rest van hun leven moeten meedragen.”

Planmatig
De rechtbank gaat uit van moord en poging moord. “U handelde planmatig en met voorbedachte rade.” De man maakte een foto van de gedode man in Vlissingen, waarop een briefje zat geplakt: ‘Kirsten, fuck you’. Zij was een ex-vriendin van John S. “Er bestaat daarmee een verband tussen het aanschaffen van het wapen, het doodschieten in Vlissingen en het schieten op de zorgboerderij.”

John S., (c) Privéfoto

De rechtbank spreekt van een doelmatig karakter. “Mechanisch wordt het schieten uitgevoerd, als ware het executies. Bijna achteloos en met ogenschijnlijk gemak schiet u mensen neer. Vlissingen en Alblasserdam zijn de verschillende wagons van dezelfde trein.”

Justitie heeft dertig jaar cel en tbs geëist. De man heeft borderline en narcistische trekken en wordt daarom als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Ook de rechter ziet meerdere stoornissen. “Hij kan niet normaal boos worden. Er is sprake van een stuwing van agressie.”

Verbroken relatie
Cruciaal is volgens de rechter de verbroken relatie met Kirsten en het vertrek bij Tro Tardi. “Hij verliest daardoor niet alleen zijn vriendin maar ook structuur in zijn leven.” Meerdere afgewezen relaties leiden ertoe dat de frustraties zich gaan ophopen zodat John S. “zijn fantasie gaat uitleven om mensen te doden die hem onrecht zouden hebben aangedaan.”

Kijkend naar de delicten komt de rechter opgeteld op een straf van 60 jaar, een straf die de wet niet kent. De rechter vindt daarom dat levenslang als enige recht doet aan de ernst van de feiten. Wat het advies tot tbs betreft, zegt de rechter dat de feiten hem slechts in lichte mate niet kunnen worden toegerekend.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.