Veertig keer melding persoon te water, brandweer adviseert: ‘Wees alert’

0
217
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid is de afgelopen zes maanden ruim 40 keer ingezet voor meldingen van een persoon te water. Dat is vaker dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het gaat hierbij onder andere om gevallen een kinderfiets in of langs het water, wat snel onrust veroorzaakt.

“De oorzaak weten we niet precies”, zegt woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Gerben der Boom. “Wat we wel weten is dat er een keer een melding is geweest, waarbij een kinderfiets is aangetroffen en het levenloze lichaam van een kind. Dat heeft er voor gezorgd dat we elke melding serieus nemen en daarbij een zoekactie op touw te zetten.”

De woordvoerder geeft daarbij aan dat voorgaande meldingen ook zeker serieus werden genomen, maar dat nu ook de brandweer sneller wordt opgeroepen. “Waar in het verleden dus alleen de politie de melding kreeg, wordt er nu sneller gesproken van een persoon te water waarbij de brandweer dus uitrukt.”

Gerben geeft verder aan dat het bij de meeste meldingen gelukkig gaat om een loos alarm, wel roept de brandweer mensen op om alert te zijn op wat je kind mee naar buiten neemt en dat dat vervolgens dan ook weer mee naar huis komt.

“Vergeet je kind wel eens spullen mee te nemen, vraag dan waar het gebleven is. Een andere simpele handeling zou kunnen zijn de kinderfiets of het speelgoed te voorzien van een telefoonnummer of van adresgegevens.” Met dit soort adviezen wil de Veiligheidsregio er uiteindelijk voor zorgen de cijfers van dit soort incidenten omlaag te krijgen.

Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.