Eerste vrije Statenvergadering wordt gevierd

0
166
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Bij museum het Hof van Nederland in Dordrecht vond woensdagavond de jaarlijkse viering van de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Deze bijeenkomst, 451 jaar geleden, vormt de basis van de onafhankelijke Nederlandse republiek.

Het Hof van Nederland in Dordrecht is de plek waar op 19 juli 1572 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog twaalf burgemeesters van Hollandse steden en enkele edellieden bij elkaar kwamen voor een geheim overleg. Dit overleg staat bekend als de Eerste Vrije Statenvergadering en kan worden gezien als het ontstaan van de Nederlandse republiek.

Tijdens de bijeenkomst worden jaarlijks de waarden vrijheid en verdraagzaamheid gevierd, die zowel toen als nu van groot belang zijn in onze samenleving.

De bijeenkomst had meerdere sprekers. Mensenrechtenjurist Domenica Ghidei Biidu was er daar een van: “De essentie van mijn boodschap is dat wij onze geschiedenis kennen, maar dat wij ook bereid zijn om de schaduwkant en de feilbaarheid van onze helden in onze geschiedenis onder ogen te zien. Wanneer we dat doen, dan zijn we ook bereid om fouten te maken, kwetsbaar te zijn en de manier waarop we ons met elkaar verhouden ruimte te geven.”

Dit is een verhaal van Tako Bolt voor onze mediapartner RTV Dordrecht.