Filmtheater De Witt gaat vrijdag open

0
263
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – De schilders zijn nog druk in de weer en er staan her en der nog steigers, maar vrijdag moet het nieuwe Filmtheater De Witt (voorheen The Movies) in Dordrecht toch echt open. “Weliswaar geïmproviseerd”, vertelt Geert ter Steeg van het filmtheater. “Maar we zorgen dat bezoekers zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden.”

“Vrijdag gaan we beperkt open, want je ziet het; het is nog steeds een bouwplaats”, geeft Ter Steeg aan. “Maar we willen de mensen de films Barbie en Oppenheimer niet onthouden.” En dus heeft het personeel alles op alles gezet om vrijdag open te kunnen. Bezoekers kunnen terecht in twee zalen, boven in de bioscoop. Een snackje en wat te drinken halen kan in de Kunstkerk, aan de overkant. “Dat is een connectie die we sowieso de komende jaren verder wil uitbreiden, dus daar beginnen we vast mee.”

‘Kortgeding’
Het nieuwe filmtheater is meer dan een bioscoop. Het is een filmtheater, stadsbrasserie en cultureel podium in één, waar van ’s ochtends tot ’s avonds ook geluncht, gedineerd of geborreld kan worden. Bij de verbouwing van het pand komt nog een hoop kijken. De werkzaamheden hadden al wat vertraging opgelopen en nu komt daar het feit nog bij dat Stichting ‘Int Lastigh Ent’ – een vereniging van omwonenden – een kort geding heeft aangespannen tegen de gemeente.

Volgens de stichting had de gemeente de vergunning voor het nieuwe buitenterras niet mogen verlenen. Iets wat bij eigenaren Geert ter Steeg en Dennis van Buren in het verkeerde keelgat schoot. “Ik ben er echt niet blij mee,” vertelt Van Buren. “Ik vind het heel vervelend voor de verstandhouding dat dat gebeurt. Het zet letterlijk dingen onder hoogspanning en ik denk onterecht.” Volgens Van Buren bereik je dan ook meer door met elkaar te blijven praten.

Daarnaast wil Van Buren duidelijk maken dat, als je zo’n stap zet, zíj de gedupeerden zijn. “En dan kun je nog zo hard roepen dat het kort geding niet tegen ons is, maar tegen de gemeente: wij lopen er vertraging door op.”

Foto: RTV Dordrecht

Petitie
Begin deze week werd zelfs een petitie opgezet om de plannen voor het nieuwe Filmtheater door te laten gaan. “Het niet kunnen openen van dit filmtheater zoals gepland betekent een groot verlies voor Dordrecht en zijn inwoners”, stelde de petitiestarter. Woensdagmiddag was de petitie al meer dan 1300 keer ondertekend.

Donderdagochtend staat de teller op ruim 2700. “Dat vind ik prachtig om te zien”, zegt Van Buren. “Sowieso dat de verandering en het concept dat we neerzetten enorm leven. Ik denk dat daar ook een stukje herkenbaarheid zit. Er is veel veranderd, maar er is ook nog veel hetzelfde. Als er dan op eigen initiatief een petitie wordt gestart die binnen korte tijd zoveel wordt ondertekend, dat sterkt ons enorm in onze positie.”

Zowel Ter Steeg als Van Buren hebben dan ook alle vertrouwen in een positieve uitkomst. Vanaf vrijdagavond kun je in ieder geval weer een bezoekje brengen aan de verbouwde bioscoop.

Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.