Proces tegen ‘Lucky’ loopt vertraging op en start volgend jaar

0
220
Foto: Rijnmond

REGIO – De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarige man moet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) om te onderzoeken of hij een stoornis heeft, maar daar is voorlopig geen plaats. V. schoot begin dit jaar in Zwijndrecht zijn ex-vriendin Anneke en haar moeder neer. Moeder Michel overleefde het niet.

Het Openbaar Ministerie maakte tijdens een korte zitting donderdag bekend dat voor deze verdachte extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Dat heeft ermee te maken dat de man enige tijd op de vlucht is geweest en ondergedoken zat na de schietpartij. “Bij het PBC is een beperkt aantal beveiligde plekken. Het wachten is tot er een plaats vrijkomt en dat zal pas in oktober het geval zijn.”

Een observatie in het PBC duurt gemiddeld zeven weken en de deskundigen hebben nog eens zeven weken nodig om vervolgens een rapport te schrijven. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak pas begin volgend jaar kan zijn.

Tijdens de zitting van donderdag diende advocaat Karsten Verkaart het verzoek in om een groot aantal getuigen te horen. Het gaat vooral om mensen die aanwezig waren in het winkelcentrum en Minh V. hebben zien schieten.

‘Nee, nee, ik wil niet mee. Bel 112!’
“Mijn cliënt heeft verklaard dat hij in paniek heeft geschoten toen Anneke riep dat 112 moest worden gebeld. Een getuige heeft verklaard dat hij een moment later het pistool trok. Dat komt overeen met de lezing van mijn cliënt dat hij niet van meet af aan met getrokken pistool liep.”

Minh V. heeft gezegd dat hij naar Anneke en haar moeder toeliep om te praten. Vervolgens zou Anneke hebben geroepen: ‘Nee, nee, ik wil niet mee. Help, mijn ex. Bel 112!’ Verkaart: “Ik wil daarom van de getuigen weten hoe het precies is gegaan: wat was het moment dat het wapen werd getrokken, kwam het uit de broekzak of jas?”

Moord of doodslag?
Volgens het OM liep ‘Lucky’ al langer rond met een moordplan op zijn ex-vrouw en was hij bezig geweest haar te observeren. Ook stuurde hij een uur voor de schietpartij een WhatsApp-bericht: ‘An, tot de dood ons scheidt’.
De rechter in Dordrecht wees uiteindelijk dertien getuigen toe. In een toelichting is gezegd dat deze getuigen van belang zijn om te kunnen beoordelen of sprake was van moord of doodslag.

De volgende zitting is op 27 september maar zal dan dus nog niet inhoudelijk zijn.

Dit is een verhaal van Paul Verspeek voor onze mediapartner Rijnmond.