Justitie in hoger beroep tegen levenslang voor John S.

0
259
John S., (c) Privéfoto

REGIO – Justitie gaat in hoger beroep tegen de levenslange gevangenisstraf van John S. De 39-jarige man uit Oud-Alblas schoot vorig jaar mei op zorgboerderij Tro Tardi in Alblassedam twee mensen dood en twee dagen daarvoor doodde hij een schoenmaker in Vlissingen. Het OM wil dat de schutter alsnog tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt.

Het Pieter Baan Centrum oordeelde dat John S. meerdere stoornissen heeft: de man heeft borderline en narcistische trekken en wordt daarom als verminderd toerekeningsvatbaar gezien.

Justitie eiste om die reden een gevangenisstraf van 30 jaar plus tbs met dwangverpleging voor het doden van drie mensen en het op de zorgboerderij zwaar verwonden van een jongen van 12 en een 20-jarige vrouw.

Volgens de nieuwe wetgeving zou S. – als de rechter de eis van de officier van justitie overgenomen zou hebben – minstens 28 jaar achter de tralies zitten, om daarna te beginnen aan zijn tbs-behandeling. “Dat is zo’n lange periode, wij kunnen dat nu niet overzien. Wij kunnen nu niet inschatten of het doel van tbs, behandeling en terugkeer in de samenleving, kan worden gehaald”, zei de Rotterdamse rechtbank daarover. Het vonnis was daarom geen celstraf met tbs, maar levenslang.

Terugkeer in de samenleving
Bij een levenslange straf wordt na 25 jaar gekeken of iemand in aanmerking komt voor terugkeer in de samenleving. Een dergelijk besluit hangt onder meer af van de verdachte zelf: is er kans op herhaling en hoe is zijn gedrag geweest in de gevangenis. Er wordt ook gekeken naar de belangen van nabestaanden en eventuele slachtoffers.

De minister van Rechtsbescherming beslist of een tot levenslang veroordeelde mag werken aan zijn terugkeer, aan zijn reïntegratie. Bij een ‘ja’ mag de gedetineerde bijvoorbeeld op proefverlof. Uiterlijk drie jaar na de start van het reïntegratie-traject mag de gedetineerde vragen om gratie, kwijtschelding van zijn straf. Ook hier is het de minister die daar uiteindelijk een besluit over neemt.

Bij het huidige levenslang-vonnis kan John S. in theorie na een jaar of 28 vrijgelaten worden, zonder dat hij een tbs-behandeling heeft gehad, en dat is niet wat justitie wil.

‘Zware beslissing voor nabestaanden en slachtoffers’
De tbs met dwangverpleging is geëist om zoveel mogelijk regie te houden op de behandeling en de vrijheden van de verdachte, zegt het OM daarover.

Nu er hoger beroep is aangetekend, moet het proces tegen de boerderijschutter helemaal over. “Dit is een zware beslissing voor alle nabestaanden en slachtoffers van de vreselijke gebeurtenissen in Vlissingen en Alblasserdam en heeft zeker meegewogen in de afweging al dan niet hoger beroep in te stellen”, aldus justitie.

Dit is een verhaal van Herman Vriend voor onze mediapartner Rijnmond.