Oasen haalt met gloednieuwe installatie alle kankerverwekkende PFAS – en meer – uit het drinkwater

0
408
Foto: Oasen

REGIO – Is mijn drinkwater PFAS-vrij? Mensen uit de omgeving van Chemours vragen zich af of ze zorgeloos water uit de kraan kunnen drinken. Ze hebben daar alle reden toe: in de bodem en het oppervlaktewater in de omgeving van het Dordtse chemiebedrijf is veel meer van deze kankerverwekkende stof terechtgekomen dan gedacht, bleek uit een uitzending van Zembla.

Oasen Drinkwater past sinds kort bij een nieuw waterzuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland een hypermoderne techniek toe waarmee volgens het bedrijf alle PFAS uit het water wordt gehaald. “We persen water door een membraan, een soort zeef met ontzettend veel minuscule gaatjes, waar eigenlijk alleen de watermoleculen doorheen kunnen”, legt Jonas Medhin van Oasen Drinkwater uit “Zo houd je puur kraanwater over.”

Het membraam houdt dus niet alleen het PFAS tegen: “Zelfs de mineralen worden eruit geperst en moeten we later weer toevoegen.” Het gezuiverde kraanwater verlaat Nieuw-Lekkerland PFAS-vrij, maar gaat daarna niet rechtstreeks naar de klanten van Oasen.

Er moet leidingwater van de waterzuivering in Langerak bijgemengd worden omdat de capaciteit van het gloednieuwe station nog niet voldoende is om aan de watervraag van de huishoudens in Papendrecht, Alblasserdam en Kinderdijk te voldoen.

“Omdat we nog niet overal met de nieuwe techniek werken, kunnen er vanwege het bijmengen nog wel kleine sporen van PFAS in het drinkwater terechtkomen. Maar dat is overal ver onder de wettelijke norm, en is ook volgens het RIVM veilig om te drinken”, zegt Medhin daarover.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Oasen in binnen een aantal jaren de nieuwe techniek over al zijn waterzuiveringsstations uitrolt.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.