Aantal kinderen in bijstandsgezinnen in de regio daalt

0
142

REGIO – Er waren in 2022 minder kinderen in de regio die opgroeiden in bijstandsgezinnen dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Rotterdam gaat nog steeds aan kop op het lijstje met bijstandsgezinnen.

In Rotterdam groeiden in 2022 15.480 kinderen op in een gezin dat leeft op bijstandsniveau. In 2021, een jaar waarin Nederland geteisterd werd door coronamaatregelen, waren dat er 17.170.
Na Rotterdam zijn Dordrecht (1800), Vlaardingen (1480), Nissewaard (1360), Schiedam (1240) en Capelle aan den IJssel (1210) de gemeenten met de meeste bijstandsgezinnen in de regio Rijnmond. Ook die cijfers zijn lager dan in 2021. In totaal daalde het aantal bijstandskinderen in de regio met 8,8 procent.

Aantal neemt gestaag af
Het aantal kinderen in zo’n gezin nam in Nederland tussen 2006 en 2016 met ruim 45 duizend toe. Het CBS schrijft die stijging toe aan de economische crisis die in de zomer van 2007 ontstond.
In 2016 groeiden nog ruim 22.000 Rotterdamse kinderen op in de bijstand. Sinds 2017 neemt het aantal weer gestaag af.

Een alleenstaande in de bijstand krijgt 1155 euro netto per maand. Getrouwde en samenwonende stellen ontvangen elke maand 1651 euro netto.

Rotterdammers uit de bijstand
De afgelopen jaren is er in Rotterdam hard gewerkt om mensen uit de bijstand te krijgen. De Rotterdamse wethouder Tim Versnel van Werk en Inkomen zei vorige maand dat hij vindt dat het goed gaat, maar dat er meer kan. Samen met bedrijven wil hij de komende jaren meer mensen aan werk helpen.

Werkgevers zijn volgens hem door de krapte op de arbeidsmarkt nu nog meer dan ooit gemotiveerd om ook mensen uit de bijstand aan te nemen. De gemeente geeft deze bedrijven daarvoor bovendien subsidie.
Deze subsidieregeling bestaat sinds 2015. Tot vorig jaar zijn er 900 van dit soort banen gecreëerd. Het afgelopen jaar kwamen er 300 nieuwe bij. Er zit groei in, maar het is nog lang niet genoeg om de bijstandscijfers substantieel omlaag te krijgen.

Versnel wil ook harder optreden tegen Rotterdammers die frauderen met hun bijstand. Er zijn extra medewerkers aangenomen om verdachte dossiers te onderzoeken. “Er is een kleine groep mensen die niet wil werken, maar die naast hun uitkering toch op een andere manier nog inkomsten hebben. Bijvoorbeeld doordat ze zwartwerken. Daar gaan we streng op letten.” In 2022 zijn er in Rotterdam 279 mensen doorgelicht.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.