Evacuaties en reisannuleringen door bosbranden op Griekse eilanden: waar heb je als reiziger recht op?

0
268

LANDELIJK/REGIO – De bosbranden op de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia zijn zo heftig dat bewoners en toeristen uit sommige gebieden moeten worden geëvacueerd. Omdat het populaire vakantiebestemmingen zijn, treffen de branden ook veel reizigers. Grote organisaties als TUI, Sunweb en Corendon hebben hun reizen in ieder geval tot en met dinsdag geschrapt. Vooralsnog is het de bedoeling dat de reizen vanaf woensdag weer opgestart worden. Wat kun je doen als je reis in de knel komt vanwege een natuurramp?

Reizigers die met een reisorganisatie zouden gaan, kunnen terecht bij het Calamiteitenfonds, dat het getroffen gebied op Rhodos inmiddels heeft aangeduid als calamiteit. Kosten voor reisaanpassingen of repatriëring worden hierdoor vergoed. Reizigers die eerder naar huis moeten door de bosbranden en dus niet hun vakantie af kunnen maken, krijgen dit deel van hun reissom terug. Dit geldt wel alleen voor reizigers die verblijven in het zuidoosten van Rhodos, waar de bosbranden zijn, benadrukt het Calamiteitenfonds.

Reizen zonder pakketreis
Voor reizigers die niet hebben geboekt via een reisorganisatie is het net wat ingewikkelder. Het Calamiteitenfonds vergoedt namelijk geen kosten voor de reizigers die een losse vlucht en een los hotel hebben geboekt. Daarbovenop annuleert vliegmaatschappij Transavia, die veel naar Griekenland vliegt, de vluchten momenteel nog niet. Wie dus een vlucht heeft geboekt met Transavia naar Rhodos, zal zelf moeten beslissen of ze wel óf niet de reis willen voortzetten.

Deze groep reizigers zijn hierdoor dus aangewezen op hun reis- en annuleringsverzekering. Voor wie geen van beiden heeft is het simpel: dan worden geen van je kosten vergoed als je besluit niet te gaan of als je extra kosten op reis moet maken.

Reis- en annuleringsverzekering
Wie wel een annuleringsverzekering heeft en zijn of haar reis naar Rhodos wil annuleren vanwege de bosbranden, kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op een vergoeding. Of er een vergoeding wordt uitgekeerd en de hoogte ervan hangt af van je verzekering. Ook is het belangrijk dat de verzekering al vóór de vakantie is afgesloten.

Voor de reizigers die al op Rhodos zitten en vanwege de bosbranden extra kosten moeten maken, kunnen terugvallen op hun reisverzekering – als ze die hebben. In de meeste gevallen – het verschilt per verzekering – worden extra gemaakte kosten voor verblijf of een nieuwe vlucht naar huis vergoed. Het is dan wel belangrijk dat de alarmcentrale van de verzekering zo snel mogelijk wordt ingelicht, meldt verzekeraar Independer. Wie niet de alarmcentrale belt in een noodsituatie zoals deze, loopt kans niet alle óf geen van de kosten vergoed te krijgen.

Bosbranden
Griekenland gaat al tijden gebukt onder droogte en extreme temperaturen tot ver boven de 40 graden. Op Rhodos teisteren bosbranden het eiland al zo’n zeven dagen. Het begon voornamelijk op de dichtbeboste en dunbevolkte plekken, maar de branden hebben zondag het zuidoosten van Rhodos bereikt, waar veel toeristen vakantie vieren.

Tienduizenden mensen, waaronder veel (Nederlandse) toeristen, zijn geëvacueerd naar het noorden van het eiland. Een deel van de Nederlanders is ook inmiddels per vliegtuig teruggekeerd naar Nederland.
Op dit moment is het reisadvies voor Griekenland nog steeds positief. Wel waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor vertraagde of geannuleerde vluchten en extra lange files op het eiland zelf. Ook raadt zij reizigers aan die een pakketreis hebben geboekt, vooraf contact met hun reisorganisatie op te nemen.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.