Vandalen richten grote schade aan bij molens Kinderdijk

0
201
Foto: Hans Hulswit

ALBLASSERWAARD – In het molengebied bij Kinderdijk zijn afgelopen weekend meerdere vernielingen aangericht. Vandalen sloopten onder andere een slagboom, borden en lampen. “Geen best nieuws”, verzucht Peter-Jan van Steenbergen. Hij is directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK).

Een slagboom van de ophaalbrug bij de Museummolen Nederwaard werd vrijdagavond afgebroken. Ook de dag erna werd schade aangericht. Zaterdagavond werd een bord vernield van een rondvaartboot. Ook twee koplampen zijn ontzet en een reddingsboei is gestolen. Daar bleef het niet bij: bij een rondvaartboot is een bankje kapotgemaakt, bewegwijzering is omgetrapt en een paal is vernield.

Schade van paar duizend euro
Van Steenbergen is geschrokken van de vernielingen. Volgens hem is de schade groot. “Het gaat echt wel in de duizenden euro’s lopen”, vertelt hij. “Vooral de vernielde slagboom is erg duur, omdat daar een ingenieus systeem achter zit”, legt hij uit.

Jonge vandalen
Van Steenbergen heeft de camerabeelden bekeken en gaat aangifte doen bij de politie. Hij denkt dat het om jonge vandalen gaat. “We vermoeden dat de jongens hier uit de buurt komen”, zegt hij. “Ze zijn al vaker door vrijwilligers gesignaleerd. Die letten nu extra goed op.”

Van ruzie zou geen sprake zijn. “Dat kan ik me niet voorstellen. Het is gewoon vernielzucht, vandalisme.” Van Steenbergen hoopt dat de daders snel worden opgepakt en dat de schade wordt vergoed.

Mensen die meer informatie hebben over de vernielingen of de daders, wordt verzocht zich te melden bij de politie via het nummer 0900-8844. Ook de daders kunnen zich daar melden.

Voor foto’s: klik hier.