Regionaal Archief Dordrecht presenteert nieuwe website

0
176
Foto: Christine Reehorst

DORDRECHT – Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een nieuwe website voor het Regionaal Archief Dordrecht. De site biedt naast een fris nieuw uiterlijk een veel betere gebruikerservaring en navigatie. Op de homepage zijn directe ingangen naar de beeldbank en de deelcollecties waarin het meest gezocht wordt. De gebruikte kleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de Dordtse historische binnenstad en de vormgeving is geïnspireerd op Dordtse gevels.

Voorafgaand is er uitgebreid onderzoek gedaan naar, onder andere, de gebruikers en de doelgroepen van de site. De oude website was nodig aan vervanging toe, doordat de techniek verouderd was en dat mede daardoor aan de online bezoeker niet langer de gevraagde service kon worden geboden. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek is een nieuwe site gemaakt die gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Of je nu een doorgewinterde onderzoeker bent, of iemand die voor het eerst iets over zijn familiegeschiedenis opzoekt; iedereen kan op deze site terecht. Heb je niet zoveel archiefervaring en wil je eerst weten hoe je beginnen moet, dan zijn er handige zoekwijzers te raadplegen via de collectiepagina.

De website biedt verdiepende artikelen over o.a. Koloniaal Dordrecht, de biografieën van bekende Dordtenaren en het Dordrecht van Cuyp. Ook kun je er inzoomen op een kaart uit 1849 waarop je allerlei weetjes vindt.

Met het opleveren van de nieuwe website van het RAD zijn nu alle vier de websites van de Dordrechts Museum Organisatie vernieuwd. Alle sites zijn gebouwd en ingericht volgens de overheids-webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat iemand met een beperking gebruik moet kunnen maken van de website. Dit is iets wat continu wordt gemonitord en verbeterd.