Zomer in de regio? Het blijft voorlopig relatief nat en koud

0
190
Foto: Rijnmond

REGIO – Zomervakantie is voor de meeste mensen vooral leuk als de zon schijnt en het lekker warm is. In Zuid-Europa vallen de mussen van het dak, maar na een zonnige en droge junimaand in onze regio verloopt de rest van de zomer vrij nat en koud. Ook de komende weken komt daar weinig verandering in, zegt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze. Wat is er aan de hand?

Terwijl de temperaturen in Spanje, Italië en Griekenland recordhoogtes bereiken en het zand op de stranden daar soms zo heet is dat je er nauwelijks met blote voeten op kunt lopen, zit Nederland met buien, wind en temperaturen die de 20 graden nauwelijks overstijgen. Dat is echt wel kouder dan het normaal in augustus is in ons landje, zegt Van der Gijze.

Drie graden kouder dan normaal
In augustus ligt de gemiddelde middagtemperatuur rond de 23 graden in de middag. Maar de komende twee weken halen we met moeite de 22 graden op het warmste moment van de dag. Hoe komt dat?

“De wind komt al geruime tijd uit een westelijke richting en komt dan van over zee, het zeewater is 19C en daardoor kan het boven land maar moeizaam opwarmen”, zegt Van der Gijze. Met een wind uit het zuiden of zuidoosten is het een stuk warmer. “Die wind komt van het land. Zeker wind vanuit het zuidoosten zorgt voor toevoer van hele warme lucht.” Maar die wind wil onze kant maar niet opwaaien.

Koude wind over zee uit het Westen
Volgens van der Gijze liggen de druk systemen ook de komende tijd nog op de verkeerde plek om ons mooi zomerweer te bezorgen. Dat blijft nog zeker tot en met 9 augustus zo, verwacht de weerman.

Hoe het weer zich daarna zal ontwikkelen, is nu nog niet te zeggen. “Laten we hopen dat het dan warmer wordt. En september kan ook nog voor een mooie nazomer zorgen.” Voor de komende dagen geldt dat tussen de buitjes door de zon geregeld schijnt. “Laten we daar dan van genieten!”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.