Petitie moet zorgen voor balans in gesprekken rondom Dordts filmtheater

0
206
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – De verbouwing en uitbreiding van voormalig Cinema The Movies naar Filmtheater De Witt zorgt voor een hoop commotie in de Dordtse binnenstad. Stichting Int Lastigh Ent heeft een kort geding aangespannen tegen de plannen van het filmtheater. De stichting is bang voor onder andere overlast die de bezoekers zouden veroorzaken. Paul Suijkerbuijk uit de Dordtse wijk Stadspolders hoorde die berichten en vond dat hij iets moest doen. Daarom startte hij een petitie om een tegengeluid te laten horen.

“Ik hoorde veel mensen die juist wel weer zin hadden om naar de film te kunnen gaan”, vertelt Paul Suijkerbuijk. “Het is een hele mooie plek en de plannen zien er ook heel gaaf uit. Dus het zou zonde zijn als we daar niet naar toe kunnen gaan.” Donderdagmiddag was de petitie al meer dan 4100 keer ondertekend. “Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik had eigenlijk helemaal geen verwachtingen.”

Paul wil met zijn petitie vooral de balans in het gesprek terugbrengen. “Er zijn mensen die het niet willen, maar er zijn ook heel veel mensen die het wel willen. Dat is dan een moeilijke afweging. Wie heeft er dan het meeste last van?” Paul woont zelf in Stadspolders en is dus niet bang voor de overlast. Wel is hij, vind hijzelf, een direct belanghebbende. “Want ik wil daar gewoon heel graag naar toe.”

Stichting Int Lastigh Ent
De bestuurder van Stichting Int Lastigh Ent is moeilijk te bereiken. Zij woont in de Nieuwstraat, naast het filmtheater. Zij heeft haar huis te koop gezet. Deze week werd duidelijk dat de woning ondertussen verkocht is. Maar ook Paul heeft contact met haar proberen te zoeken. “Ik heb een mail gestuurd. Toen kreeg ik een heel mager antwoord.” Reden genoeg voor Paul om eens verder in de stichting te duiken. “Is dat nu echt wel een representatie van de buurt? Al snel kreeg ik door dat het een vrij mager draagvlak is wat vanuit de stichting vertegenwoordigd wordt.” Daarnaast krijgt hij steeds meer signalen van mensen uit de buurt die juist graag naar het filmtheater willen.

Reactie gemeente Dordrecht
De gemeente Dordrecht is uiteraard ook op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het filmtheater. Een woordvoerder laat weten dat er door de ondernemer van Stadsbrasserie De Witt, dat naast het filmtheater gevestigd wordt, een gewijzigde aanvraag is ingediend. De huidige verleende vergunning geldt alleen voor het gebouw. De nieuwe vergunning geldt voor zowel binnen als buiten. Het Dordtse college van burgemeester en wethouders zal eind augustus een besluit nemen. Begin september zal Paul de petitie aan de gemeenteraad overhandigen.

Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.