Ruben en Dana verloren hun dochtertje aan kanker; halen nu geld op voor Prinses Maxima Centrum

0
264
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – “Voor Nova is het te laat, maar voor een hoop andere kinderen nog niet.” Het was een zware dag; 29 september 2020. Ruben en Dana Keijzer uit Sliedrecht kregen die dag te horen dat hun toen twee maanden oude dochtertje een tumor had in haar hersenstam die doorliep tot haar ruggengraat. Die veroorzaakte een Incomplete dwarslaesie. Nu bijna drie jaar later lopen zij van Sliedrecht naar het Prinses Maxima centrum in Utrecht om geld op te halen voor die vreselijke ziekte onder kinderen.

“Ongeveer twee jaar geleden zijn wij een actie gestart voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar hersentumoren bij kinderen”, vertelt Ruben. “Dit kwam omdat drie jaar geleden onze dochter Nova werd geboren. Acht weken later werd bekend dat zij een hersentumor had.” Bij het horen van het bericht dat ze langzaam afscheid moesten nemen van hun dochter viel hun wereld in elkaar.

Dat nieuws hakte er goed in bij de kersverse ouders. Daarna kwamen ze, niet wetende wat er zou gaan gebeuren, in een vreselijke achtbaan terecht. Genezen kon niet meer, maar met chemo zou de ziekte stabiel blijven. “Als ouder sta je dan vaak langs de zijlijn,” zegt Dana. “Je moet toch je kindje overgeven aan de medische wereld. En wij hadden zo iets dat we toch iets terug wilde doen. Bij de loopactie is de gedachte dat er nog een lange weg te gaan is naar genezing.” De acties daarvoor en omheen gaf het stel extra energie om er het beste eruit te halen. Ruben: “Het was echt een uitlaatklep.”

50.000 euro
Nova overleed in augustus 2022. In de tussentijd hebben Ruben en Dana meer dan 50.000 euro opgehaald. En dat geld is hard nodig. 81% van de kinderen die te maken krijgen met kanker geneest, maar het stel uit Sliedrecht doet het nu vooral voor die overige 19%.

Van die 19% die het niet haalt hebben de meeste kinderen hersentumoren. “Er is wel wat over bekend, maar nog zeker niet genoeg. Dat is waarom wij dat willen laten onderzoeken.” Ruben vertelt over de lange zes weken waarin zij op een uitslag hebben moeten wachten. “Dat is zo schreeuwend lang, dat is niet normaal. We hopen op zijn minst dat dat al verkort kan worden.”

Om 1.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekt Ruben vanuit Sliedrecht. Dan loopt hij naar Lexmond waar zijn vader bij hem aansluit. Het laatste stukje zal Dana, die opnieuw in verwachting is, het laatste stukje met Ruben meelopen.

Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.