Miljoenenschade na brand bij cateringbedrijf Bon Bon: ‘Het was het levenswerk van mijn vader’

0
829
Foto: Rijnmond

REGIO – Ondernemer Marcel Baanen (54) zag zondagmiddag het levenswerk van hem en zijn vader in rook opgaan. Het pand van hun party- en cateringbedrijf Bon Bon aan de Hennaertweg in Alblasserdam stond in lichterlaaie. “Ik zag het al vanaf de snelweg”, zegt hij. Wat hij met zijn vader besprak toen ze voor het brandende gebouw stonden, wil hij niet zeggen. “Dat is te emotioneel.”

Het zal 21 jaar geleden zijn dat Baanen het stuk grond onder het gebouw kocht waarin party- en cateringbedrijf Bon Bon groot geworden is. “Ik heb het zelf gebouwd. Nu ga ik het slopen. En daarna ga ik het weer opbouwen.” De woorden klinken daadkrachtig. Maar aan de stem van de ondernemer is te horen hoe zwaar de aanblik van het verkoolde pand hem valt.

Boekje van kind lag nog op bureau
“Ik heb twee kinderen van vier en van zes jaar. De jongste snapt het nog niet helemaal, maar de oudste wel. We waren hier die ochtend nog om te kijken hoe de zonnepanelen op het dak geïnstalleerd zouden worden.” Toen stonden ze nog te lachen, nu waren ze aan het huilen, vertelt hij. “De oudste vroeg of ik een boekje had kunnen redden dat op mijn bureau was blijven liggen. Maar er was niets meer te redden.”

Over de oorzaak wil Baanen niets kwijt. De brand brak uit nadat er zonnepanelen op het dak gelegd waren. Die zouden vandaag, maandag dus, worden aangesloten. “We weten het niet”, zegt hij. Tot de aansluiting is het nooit gekomen, want voor het zover was vloog het dak eronder in de brand.

Het vuur is nog steeds niet helemaal geblust. Hier en daar is te zien dat het nog een beetje oplaait. De brandweer kan nu niet bij het vuur komen, ook niet met een hoogwerker. Dat betekent dat ze moeten wachten tot het vuur echt helemaal uit is. Pas daarna kunnen ze gaan slopen.

Bij Bon Bon werken 62 mensen. Die blijven gewoon aan het werk, zegt Baanen. In de tussentijd kan hij de keukens in de vier restaurants van de Heeren Horeca Groep gebruiken, het bedrijf dat zijn broer bestiert. “We hebben vandaag nog geleverd. We hebben een condoleance, de auto met de bestelling is onderweg daarnaartoe”, zegt hij. “We blijven de klanten bedienen.”

Bedrijfsruimte van 1500 m2 gezocht
Opgeven is geen optie. Over een uur gaat Baanen het personeel toespreken. Hij gaat ze vertellen dat hij op zoek is naar een nieuwe bedrijfsruimte van 1500 vierkante meter waarin hij een productiekeuken kan bouwen, of waar er al eentje in zit. Hulp komt uit alle hoeken, zegt Baanen. Werknemers steken hem een hart onder de riem en ondernemers uit de omgeving zijn allemaal langs gekomen.

Als het aan Baanen ligt, staat er volgend jaar augustus weer een nieuw pand. “Als ik een aannemer kan vinden”, zegt hij er snel achteraan. De schade loopt in de miljoenen, vermoedt hij. Het precieze bedrag moet nog berekend worden.

Door de installatie van de zonnepanelen op het dak, 462 stuks in totaal, zou het bedrijf overdag geen elektriciteit van het stroomnet hoeven af te tappen. “We zouden dan volledig zelfvoorzienend worden.” De investering daarin bedroeg zo’n 2,5 ton. “Je denkt dat je iets goeds doet door te investeren in duurzaamheid.”

Maar die duurzaamheid heeft ook een keerzijde, vindt hij. Het glas van de zonnepanelen is door de brand geëxplodeerd en versplinterd. Het is tot aan de andere kant van de A15 terechtgekomen in het Alblasserbos, waar omwonenden hun honden uitlaten en wandelen.

Pas op voor glassplinters in Alblasserbos
Het glas weghalen is zo eenvoudig nog niet, zegt Baanen. “Dat opruimen kan lang duren.” Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ligt er niet heel veel glas, maar heeft ze de gemeente geadviseerd om waarschuwingsborden neer te zetten of het nabijgelegen Alblasserbos af te sluiten. De glassplinters zijn gevaarlijk, omdat ze bijvoorbeeld in de poten van loslopende honden kunnen komen. Die kunnen ze verwonden.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.