Omgeving afgebrand cateringbedrijf Bon Bon bezaaid met glasscherven van zonnepanelen

0
309
Peter van Schaik, foto: Rijnmond.

REGIO – De grote brand in Alblasserdam hakte er voor direct betrokkenen van cateringbedrijf Bon Bon enorm in. Maar de brand veroorzaakte nog een ander probleem: door het vuur zijn vele vlijmscherpe stukjes glas van de zonnepanelen die op het dak lagen in de omgeving terecht gekomen. Boeren hebben daardoor hun vee verplaatst en wandelaars die het Alblasserbos bij Oud-Alblas in willen krijgen een waarschuwing.

Op het dak van het afgebrande bedrijf aan de Edisonweg lagen zo’n vijfhonderd zonnepanelen. Tijdens de brand afgelopen weekend zijn deze zonnepanelen uit elkaar gespat, met als gevolg dat de scherven daarvan door de harde wind in de natuur terecht kwamen.

Melkveehouder Pieter van Schaik zag zondagmiddag dat het om een serieuze brand ging. “Ik ging er met mijn zoontje naar kijken en verderop zagen we een hele zwarte rookpluim voorbij komen. Toen wist ik wel ongeveer waar het was”, vertelt de boer. “De rookpluim ging zo recht over dit land heen.”

Een glasscherf van een zonnepaneel, foto: Rijnmond

Vlijmscherp breekbaar glas
Op het moment van de brand wist hij nog niets van de glasdeeltjes, tot hij gebeld werd door een collega die ook in de omgeving een melkveehouderij heeft. “Hij vertelde dat we ons vee daar weg moesten halen, omdat er glasscherven lagen.” De koeien die er graasden werden daarom dezelfde dag nog verplaatst. “En maandagochtend zijn we er even geweest met een aantal emmers. Toen vonden we allemaal glasscherven. Het is vlijmscherp en breekt heel snel.”

Als de boer gevraagd wordt wat hij doet om zijn koeien te beschermen zegt hij: “Opruimen die handel. De kleinste scherven zullen we misschien niet vinden. Het is niet dat ik me grote zorgen maak, maar ik hou mijn dieren wel goed in de gaten.”

Wandelen op eigen risico
Niet alleen in de weilanden liggen glasscherven, ook in het Alblasserbos liggen scherpe delen van de zonnepanelen. Een geel bord waarschuwt wandelaars voor glas- en roetdeeltjes en meldt dat het betreden van het bos op eigen risico is. “Maar we gaan er wel gewoon heen, het is denk ik niet gevaarlijk”, zegt een tiener over de waarschuwing. “Ja, ik heb het gehoord van de zonnepanelen, maar we gaan wel gewoon een wandelingetje maken”, zegt zijn vriend die bij hem is.

Ook een derde wandelaar laat zich niet afschrikken en klimt over het lint heen. Ze heeft haar hond daar uitgelaten. Toch is ze alert. “Ik laat mijn hond niet uit de plassen drinken. Ik wil voorkomen dat hij iets binnenkrijgt.”

In een naastgelegen weiland is te zien dat een vrouw en een man glas rapen en meenemen in een emmer.
De gemeente laat weten dat de uitslag van het externe onderzoek naar de scherven woensdagmiddag bekend wordt gemaakt.

Foto: Rijnmond

Dit is een verhaal van Celine van der Burg & Esther Schalkwijk voor onze mediapartner Rijnmond.