Anderhalf miljoen euro nodig voor herstel glas-in-lood Grote Kerk Dordrecht

0
144
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – De Grote Kerk in Dordrecht heeft anderhalf miljoen euro nodig voor de restauratie van de glas-in-loodramen. De monumentale ramen kampen met verschillende problemen. Een deel van het herstel kan worden bekostigd uit fondsen. Voor meer dan de helft van de financiering hoopt de kerk op gulle giften van Dordtenaren.

Kerkmeester Jacob Klink vertelt wat er mis is met het glas-in-lood: “Allereerst wijkt het staal waarmee de ramen vastzitten in de muren. Daardoor ontstaan er gaten.” Daarnaast zijn de voegen aangetast door het weer en erosie, dat zorgt voor lekkage. Tot slot laat Klink zien dat het glas-in-lood bol of hol is komen te staan: “Dan komt er spanning op het glas te staan.”

Handwerk
Er is een specialistisch bedrijf nodig om de schade te herstellen. Het is een tijdrovende klus die met de hand moet worden uitgevoerd. Volgens RTV Dordrecht moeten het glas en het lood er in gedeelten worden uitgehaald, gerestaureerd, schoongemaakt en teruggezet. De ramen zijn meer dan tien meter hoog en zitten op soms lastig bereikbare plekken in de kerk.

Er is al begonnen met het herstellen van de voegen, zo vertelt Jacob Klink. “Daarna gaan we gelden werven, we geven het geld pas uit als we het hebben. Ik hoop dat het volgend jaar klaar is, maar het kan gerust nog twintig jaar duren.”

Een groot deel van de benodigde anderhalf miljoen euro hoopt het kerkbestuur bij elkaar te krijgen door een beroep te doen op Dordtenaren die het boegbeeld van de stad een warm hart toedragen. In het najaar wordt een inzamelingsactie gehouden.

Dit is een verhaal van Trevyn van Houwelingen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.