Boskalis ontmantelt ’tikkende tijdbom’

0
357
Foto: Boskalis

PAPENDRECHT – Boskalis heeft bij de kust van van Jemen een ’tikkende tijdbom’ ontmanteld. De operatie duurde weken, maar de olie uit het verroeste tankschip Safer is weg. Boskalis-onderdeel Smit Salvage heeft 1,1 miljoen vaten olie overgebracht naar een ander schip. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Bijna veertig jaar lag de FSO Safer voor de kust van Jemen als opslagplek voor olie. De laatste jaren werd het schip niet meer onderhouden, vanwege de aanhoudende burgeroorlog in het land.

Potentiële milieuramp
“Ik ben zeer verheugd dat we erin geslaagd zijn om de olie uit de FSO Safer te verwijderen en over te pompen naar een moderne dubbelwandige tanker”, laat Boskalis topman Peter Berdowski weten. ” Met onze bergingsactiviteiten hebben we wederom een potentiële milieuramp van ongekende proporties afgewend. Mede dankzij de inspanningen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en ruim twee jaar aan voorbereidingen vanuit Boskalis, hebben we in opdracht van de Verenigde Naties deze complexe operatie succesvol weten uit te voeren. Ik wil onze bergingsexperts in het bijzonder complimenteren met de succesvolle uitvoering van de werkzaamheden onder zeer uitdagende omstandigheden in de Rode Zee.”

Foto: Boskalis

Omdat er geen onderhoud werd gepleegd, verslechterde de toestand van de Safer zodanig dat milieuorganisaties en de Verenigde Naties de laatste jaren waarschuwden voor onder meer lekkages. Met het overpompen van de olie is volgens Greenpeace “een enorme olieramp” voorkomen.

Dat beaamt Berdowski. In het tweede schip zit nu het grootste deel van de bijna 200 miljoen liter olie, de komende week worden volgens hem de laatste restjes opgeruimd en wordt het schip schoongemaakt. Daarna zit de klus er voor Boskalis op.

Over de FSO Safer
De Safer is een drijvende olieopslag- en overslagfaciliteit (FSO) die circa 9 kilometer uit de kust van Jemen en 50 kilometer ten noordoosten van de haven van Hodeida in de Rode Zee ligt afgemeerd. De Safer, die in 1976 is gebouwd als olietanker en in 1987 is omgebouwd tot drijvende opslag- en overslagfaciliteit, is enkelwandig en bevatte circa 1,14 miljoen vaten lichte ruwe olie. Vanwege het conflict in Jemen was de FSO sinds 2015 niet meer onderhouden. De staat van de tanker was dusdanig verslechterd dat het risico op een explosie of een grootschalige lekkage groot was, wat rampzalige gevolgen zou hebben voor het milieu en de humanitaire situatie in de regio.