Lezing over otters in het Streeknatuurcentrum NVWA

0
352

PAPENDRECHT – Op 21 september is er een lezing over otters in Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA). De spreker van deze avond is Addy de Jongh.

Addy is afgestudeerd in de richtingen functionele morfologie, ecologie en ethologie. Een van zijn doctoraal onderwerpen, naast een studie over het grazen van ganzen, betrof een onderzoek aan het zwem- en duikgedrag van de otter.

Dat het niet goed ging met otters in Europa en zeker niet in Nederland was bij hem toen al langer bekend. Samen met Bart Nolet (bekend van het uitzetten van bevers in de Biesbosch) en andere studenten richtte Addy de Stichting Otterstation Nederland (SON) op, niet wetende dat het zijn levenswerk zou gaan worden.

Dit kon echter niet voorkomen dat in 1988 de otter uitstierf in ons land. Er moest van alles aangedaan worden om het tij te keren. De SON nam die taak op zich, in samenwerking met vele andere organisaties, stond aan de basis van natuur- en milieuherstel van natte natuurgebieden en daarmee de terugkeer van dit dier in ons land. De otter is terug in Nederland, van de Rode Lijst gehaald, maar verkeert nog niet helemaal in veilig water. De vinger zal aan de pols gehouden moeten worden. Ondertussen gaat de opmars van de otter door en is er inmiddels in de Biesbosch een otter uitgezet.

U bent van harte welkom: Matenaweg 1 in Papendrecht.
Inloop vanaf 19:30 uur.
Start van de lezing 19:45 uur.

Toegangsprijs is €2,50.