Halte Hooikade terug in winterdienstregeling Waterbus

0
218

foto aangeleverd

REGIO – Goed nieuws voor inwoners en bezoekers van onze regio. De halte Hooikade is weer terug in de winterdienstregeling van de Waterbus. Vanaf 2 oktober vaart de Waterbus dus weer de hele winter door tussen de Hooikade (Dordrecht) en Veerplein (Zwijndrecht). Een mooie en belangrijke stap voor de bereikbaarheid van de Drechtsteden. De winterdienstregeling loopt van maandag 2 oktober 2023 tot maandag 1 april 2024.

Grote wens
Het uitbreiden van de waterbusdienstregeling was een grote wens van de regio, nadat begin vorig jaar bleek dat de halte Hooikade geschrapt was uit de winterdienstregeling. De petitie die volgde, over het behoud van de waterbushalte Hooikade in de winter, werd massaal ondertekend. Een stop op zondag in de zomerdienstregeling werd later voorkomen doordat de gemeente Dordrecht en Zwijndrecht extra geld inlegden.

Wethouder Robert Kreukniet (Zwijndrecht): “Vervoer over water is een aantrekkelijke aanvulling op het openbaar vervoer over weg en spoor. We zijn blij dat de Hooikade weer terug is in de winterdienstregeling. Voor inwoners uit de regio is de halte een manier om onder andere het centrum of de Grote Kerk in Dordrecht te bezoeken.”

Bereikbare regio
De bereikbaarheid van de regio staat onder druk. Smart Delta Drechtsteden zet dan ook hoog in om de regio via water, weg en het spoor bereikbaar te houden. En anders reizen begint bij anders kunnen reizen. De reisalternatieven, waaronder vervoer over water moeten goed zijn, zodat meer mensen kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer.

Wethouder Rik van der Linden (Dordrecht): “In de wintermaanden zijn er meer reizigers en wordt de waterbus vaker gebruikt. Met de halte Hooikade – Veerplein is de driehoek Dordrecht-Papendrecht-Zwijndrecht weer compleet. Bereikbaarheid in de Drechtsteden staat onder druk, dit biedt de reiziger meer perspectief om het vervoer over water te kunnen gebruiken.”

Nieuwe elektrische waterbus
De provincie Zuid-Holland is opdrachtgever van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Aqualiner is de vervoerder. Op dit moment wordt de vloot van Aqualiner verduurzaamd. De nieuwe vloot bestaat uit negen waterbussen, waarvan drie volledig elektrisch en zes hybride. De nieuwe waterbussen zijn ruimer en comfortabeler, hebben oplaadpunten en meer plek voor fietsers. Ook zijn er plekken gecreëerd voor reizigers die onderweg willen werken op hun laptop. Een mooi voorbeeld van duurzame mobiliteit.