Wethouder Arjan Kosten ‘euforisch’ na uitspraak Chemours; nu grote klus klaren

0
313
De wethouders van de 4 gemeenten: rechts Arjan Kosten, foto Corrado Francken

PAPENDRECHT – Wethouder Arjan Kosten (SGP) was direct na de uitspraak over Chemours ‘euforisch’, maar beseft dat er nu nog veel werk aan de winkel is om de PFAS-vervuiling op te ruimen en de schade te verhalen op het Dordtse chemieconcern.

Dat zei Kosten donderdagavond in antwoord op vragen die hierover waren gesteld door de fractie van D66. “Dit is natuurlijk een tussenvonnis, en nog geen definitieve uitspraak,” zei Kosten. “Maar we zijn heel tevreden met dit vonnis.”

Onrechtmatig
De rechter besloot eerder deze week dat Dupont/Chemours in de periode van 1984 tot 1998 onrechtmatig PFOA heeft uitgestoten. De rechter vond name de informatievoorziening vanuit het bedrijf onvoldoende.

“Voor periode na 1998 ligt dat nog niet vast, daar moet nog duidelijkheid over komen”, vertelde de wethouder tijdens de raadsvergadering.

Concreet betekent het tussenvonnis dat Chemours aansprakelijk is voor de neerslag van giftige deeltjes op het terrein en eigendommen van onder meer de gemeente Papendrecht. “Dat geeft ruimte om het bedrijf aansprakelijk te stellen. Dat geldt ook voor inwoners en bedrijven. Zij kunnen ook een procedure starten”, legde de wethouder uit. “Deze uitspraak laat duidelijk zien dat de vervuiler moet betalen. We hopen dat dit voor Chemours aanleiding geeft om te gaan opruimen.”

‘Grote klus’
“Direct na de uitspraak waren we euforisch, maar nu moeten we gaan becijferen wat de schade is die je bij Chemours kunt neerleggen. Dat is een grote klus die we samen willen we doen met andere gemeenten.”

Dit is een verhaal van Het Kontakt/Klaroen.