Waterbus onbereikbaar voor rolstoelers door steile loopplank

0
261
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Met zijn elektrische rolstoel probeert Dordtenaar Nick Bootsman de Waterbus op te komen bij de halte aan de Hooikade, maar dat is een spannende onderneming: “De loopplank is heel steil, waardoor de rolstoel halverwege aandrijving verliest en op Rotterdam is het ook weer steil naar beneden, waardoor je kan vallen met de rolstoel.”

Al een jaar strijdt Bootsman voor het aanpassen van de loopplanken van de Waterbus. Hij ziet het geregeld fout gaan met mensen in een rolstoel, zo vertelt hij aan RTV Dordrecht: “Ik heb ook meerdere verhalen gehoord van mensen die daardoor niet meer met de Waterbus durven.”

De directie van de Waterbus heeft volgens Bootsman laten weten dat een oplossing ingewikkeld is. Bootsman is commissielid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dordrecht. Samen met VVD-raadslid Alexander Kuhlmann stelt hij nu vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

‘Bizar dat zoiets onbenulligs niet kan worden opgelost’
Kuhlmann: “Het is ook bizar, als je kijkt naar een regio met zoveel innovatieve bedrijvigheid, dat het dan niet lukt om zoiets onbenulligs als een ongeschikte loopplank op te lossen.” Op de Waterbus zelf is voldoende plek voor rolstoelers en ook de kade is goed ingericht voor mindervaliden. Het draait dus allemaal om de loopplank zelf, of in dit geval: de rolplank.

“Voor de Dordtse VVD en GroenLinks is het belangrijk dat de Waterbus toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen in een rolstoel”, zegt Kuhlmann. Ondertussen staat Nick Bootsman halverwege de plank met zijn rolstoel, maar verder komt hij niet: “Hier gaat het al mis.”

Foto: RTV Dordrecht

De verslaggever van RTV Dordrecht heeft nog wel een tip: “Misschien een aanloopje nemen, wat gebeurt er dan?”. Maar dat blijkt geen goed idee. Bootsman: “Dat heb ik wel eens geprobeerd, maar als je een aanloopje neemt dan loopt hij halverwege vast en dan is er een grote kans dat je uit je rolstoel gelanceerd wordt.”

Armkracht
Hij benoemt ook de problemen voor mensen met rolstoel die niet elektrisch wordt aangedreven: “Die mensen moeten het op armkracht doen, dat is gewoon gevaarlijk als je halverwege terug rolt omdat het te steil is.”

Bootsman heeft zijn hoop nu op het Dordtse gemeentebestuur gevestigd en hoopt dat er snel wordt ingegrepen: “De gemeente moet er flink achteraan zitten bij de provincie en de vervoerder met de boodschap dat wij als Dordrecht het belangrijk vinden dat de stad goed bereikbaar is voor iedereen.”

Dit is een verhaal van onze mediapartners RTV Dordrecht en Rijnmond.