Lezing: ‘Zijn wij alleen in het heelal?’

0
93
Orionnevel, foto: James Webb Telescoop

PAPENDRECHT – Onderzoeksdirecteur bij aardobservatiebedrijf eLEAF en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Lucas Ellenbroek houdt een lezing op vrijdag 6 oktober voor de Vereniging Christiaan Huygens aan Matenaweg 1 (het Streeknatuurcentrum). De lezing duurt van 20 tot 22 uur. Entreeprijs € 3,– p.p. De zaal is om 19.30 uur open.

Zijn wij alleen in het heelal? Die vraag houdt ons al duizenden jaren bezig. In deze lezing geeft Ellerbroek een overzicht van de geschiedenis en de recente ontwikkelingen in dit opbloeiende vakgebied. De sterrenkundige schrijft en spreekt veel over sterrenkunde en ruimtevaart. Zo schreef hij het boek ‘Planetenjagers – op zoek naar buitenaards leven’, had hij een column in National Geographic Magazine en in 2024 verschijnt zijn tweede boek ‘De Missie – verhalen uit de eerste eeuw van de ruimtevaart’. Hij verschijnt regelmatig op radio en tv om sterrenkundig nieuws van commentaar te voorzien.

Meer kennis
In de afgelopen 25 jaar is er verandering gekomen met de ontdekking van planeten rond andere sterren dan de zon. De vondst van duizenden zogenaamde exoplaneten heeft geleid tot meer inzicht. De zoektocht naar buitenaards leven staat nu in het middelpunt van de belangstelling.