Kamerleden in gesprek met omwonenden Chemours: ‘Er moet worden ingegrepen’

0
198
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De politiek moet meer actie ondernemen om omwonenden te beschermen tegen de gevolgen van de schadelijke uitstoot van Chemours. Daarover zijn Kamerleden Jesse Klaver en Habtamu de Hoop, die donderdag in gesprek gingen met Dordtenaren, het met elkaar eens. “Het belang voor het milieu en de mensen moet voorop staan.”

Ook tijdens de gesprekken werd het Klaver (GroenLinks) en De Hoop (PvdA) duidelijk wat de gevolgen zijn van het PFAS-probleem. “Als ik hier bij de zwemplas ben die gesloten is, zie je dat het bedrijf niet alleen het milieu vervuilt, maar dat het ook enorme sociale schade heeft”, ziet Klaver. “Dit betekent dat er moet worden ingegrepen”, is hij resoluut.

Voorzorgsbeginsel
Beide politici, wiens partijen met één lijst en programma meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen, nemen het begrip ‘voorzorgsbeginsel’ meermaals in de mond. Kort samengevat: de gezondheid en het milieu moet voorrang krijgen bij twijfel over hoe gevaarlijk een bepaalde stof is. De Hoop: “We moeten voor de omgeving kiezen en niet alleen vanuit het belang van Chemours.”

Een motie van Klaver, die oproept om juridische en financiële steun te bieden aan gemeenten en provincies, werd eind september door 140 van de 150 Kamerleden gesteund. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) liet in een brief echter weten dat het gelijkstellen van potentieel zeer zorgwekkende stoffen aan zeer zorgwekkende stoffen, waartoe de motie ook opriep, onder de huidige wetgeving niet mogelijk is. “Wat ik verwacht, is dat ik geen briefjes krijg dat we ‘niks kunnen’. Ik wil dat alle opties worden gebruikt om wel iets te doen”, zegt Klaver daarover.

Nu doorpakken
Dordtse raadsleden willen vooral dat de Kamerleden het PFAS-probleem blijven aankaarten. “Wat wij willen, is dat er nu wordt doorgepakt”, benadrukt Abdullah Uysal namens de lokale GroenLinks-afdeling. Collega-raadslid Marije Schnabel (PvdA) vult aan: “Er moet worden ingezet op het aanscherpen van de handhaving en dat we zo veel mogelijk doen om de gezondheid van mensen te bevorderen.”

Chemours zei eerder dat ‘een goede burenrelatie belangrijk is’ en een ‘verantwoorde producent’ is voor zowel het milieu als de directe omgeving. “Maar ik denk dat heel veel mensen in de omgeving niet het gevoel hebben dat ze een goede buur hebben. Een buur die hun eigen gezondheid in gevaar brengt, is niet acceptabel”, besluit De Hoop.

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.