Vluchtelingen kunnen nu bellen in eigen taal met huisarts

0
231
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Met de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in de Drechtsteden kwam ook al snel de vraag waar zij terecht kunnen als ze zorg nodig hebben. Tot nu toe werd de huisartsenzorg in of vlakbij de opvanglocatie geregeld, maar nu blijkt dat de oorlog voortduurt, is er besloten de zorg voor deze specifieke doelgroep anders vorm te geven.

Vanaf deze week kunnen vluchtelingen uit Zwijndrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam gebruik maken van een speciale zorgapp: Medicoo. Via deze app kunnen ze chatten of beeldbellen met zorgdeskundigen, die de klachten beoordelen en bepalen hoe snel er hulp nodig is. Als het nodig is, maakt het medisch team een afspraak bij één van de huisartsen van de Huisartsenpost DrechtDokters. Omdat de meeste vluchtelingen in de regio in Dordrecht worden opgevangen, is er gekozen voor de huisartsenpost in deze stad. Die is bovendien goed bereikbaar en ligt vlakbij het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Foto: RTV Dordrecht

Zolang de Regeling Tijdelijke Bescherming (RTB) bestaat, kan de huisartsenzorg voor de groep die onder deze regeling valt op deze manier georganiseerd worden. De verwachting is dat de nieuwe aanpak tot maart 2025 zal blijven. Om te kijken of deze vorm van zorg goed werkt, staat er over een paar maanden een evaluatie gepland.

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.