Nieuwe unieke aanwinst Dordts Patriciërshuis komt ‘gewoon onder de arm in de TGV’ vanuit Parijs

0
214
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Bij het Dordts Patriciërshuis zijn ze er behoorlijk trots op: het relatief kleine museum heeft een schilderij van Arie Lamme op de kop getikt op een veiling in Parijs. Werken van deze kunstenaar komen niet vaak op de markt en als dat wel gebeurt, dan moet je er snel bij zijn.

De naam Arie Lamme is misschien niet zo heel bekend. De kunstenaar (1748-1801) is de opa van Ary Scheffer. Dát is natuurlijk wel een bekende Dordtenaar, al is het maar om het naar hem vernoemde Scheffersplein. Schilder Arie Lamme is geboren in Heerjansdam. Als kind verhuist hij met zijn ouders naar Dordrecht. Naast landschapsschilder is Lamme ook dichter.

Op het schilderij is een landschap bij maanlicht te zien. Het werk van Lamme is sinds afgelopen weekend in Dordrecht te zien. Het Dordts Patriciërshuis heeft het tijdens de Dordtse Cultuurnacht voor het eerst aan het publiek getoond.

Toeval
Het schilderij is op een huis-tuin-en-keuken-manier vanuit Parijs naar Dordrecht gekomen. Nadat het Dordts Patriciërshuis het op een veiling in de Franse hoofdstad had aangekocht, heeft een bevriende Nederlander het daar opgehaald.

“Wij betalen het keurig en dan geven we een vrijwaringsbewijs af en daarmee gaat hij naar het veilinghuis. Zo haalt hij het schilderij op en neemt het in bewaring”, legt bestuurslid van het museum Peter Zwanenburg uit aan RTV Dordrecht. “Op het moment dat die antiquair het schilderij had opgehaald, was één van onze vrijwilligers op vakantie in Parijs met de trein. Dus die hebben wij gebeld.”

De vrijwilliger wil van te voren wel even weten hoe groot het schilderij is. “Wij zeiden ‘niet zo groot’. Dus die was bereid om het onder de arm, gewoon in de TGV(Franse hogesnelheidstrein), mee naar Nederland te nemen. En zo is het bij ons gekomen.”

Schilderij in slechte staat, foto: RTV Dordrecht

Eenmaal in Dordrecht aangekomen, blijkt het schilderij in slechte staat. Restaurateur Joseph Deuss: “We zagen dat er wel het één en ander aan mankeerde. Het zat bijvoorbeeld in een te krappe lijst waardoor een deel van het werk wegviel.” Het tweehonderd jaar oude schilderij is volledig gerestaureerd.

Het Dordts Patriciërshuis is open van woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Het adres is: Wolwevershaven 9, 3311 AV Dordrecht.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.