Gratis HPV-vaccinatie met 6 maanden verlengd; opkomst valt tegen

0
227
Foto: Archief RTV Dordrecht

REGIO – 18- tot 26-jarigen kunnen tot 1 juni 2024 gratis de prik tegen HPV halen. Dat heeft de GGD besloten. Eigenlijk zouden jongvolwassenen na dit jaar voor de vaccinatie gaan betalen.

Reden voor de verlenging is onder meer de tegenvallende opkomst. “De opkomst voor de HPV vaccinatie onder 18- tot 26-jarigen is landelijk niet erg hoog”, laat de GGD Zuid-Holland Zuid aan RTV Dordrecht weten. “Verschillende verklaringen zijn hiervoor mogelijk. Het is bekend dat dit een doelgroep is die moeilijk te bereiken is en niet altijd het nut van vaccinatie met gezondheidswinst op lange termijn inziet. Ook bij andere vaccinaties, zoals het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen, zien we een dalende vaccinatiegraad.”

En dat is een zorgelijke trend, vindt de gezondheidsorganisatie. “De vaccinatiebereidheid lijkt over het algemeen, niet alleen voor HPV, lager te worden. Uit een landelijke peiling onder de doelgroep voor de HPV vaccinatie blijkt dat een deel van de jongeren wel van plan was om de HPV vaccinatie te halen, maar hiervoor nog geen afspraak had gemaakt. Uitstelgedrag zou hierin mee kunnen spelen.”

Zes soorten kanker
Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten kanker: baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. HPV is de enige vorm van kanker waar je jezelf tegen kunt beschermen met een vaccinatie, laat de GGD weten. Dit jaar wordt het vaccin voor het eerst landelijk gegeven aan 18-plussers. Er zijn verschillende campagnes gestart om jongeren te wijzen op de mogelijkheid, maar vooralsnog wordt daar dus niet heel veel gehoor aan gegeven.

“Hoe meer jongeren zich laten vaccineren, hoe meer jongeren tegen HPV en daardoor veroorzaakte kanker beschermd kunnen worden”, legt een woordvoerder van de GGD uit. “Voor deze vaccinatie geldt niet alleen het belang van groepsimmuniteit, dus het beschermen van een ander, maar zeker ook het beschermen van jezelf. Daarom is iedere jongere die zich laat vaccineren nuttig en belangrijk.”

De mogelijkheid tot gratis vaccinatie is dus verlengd tot 1 juni volgend jaar. Jongvolwassenen die geboren zijn in 1996 t/m 2003 moeten dan wel in 2023 hun eerste HPV-prik gehaald hebben, om allebei de vaccinaties gratis te krijgen.

Een afspraak maken voor de HPV-vaccinatie kan via deze website.

Dit is een verhaal van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.