Het reeënseizoen is begonnen: dit moet je doen bij een aanrijding

0
247
Foto: Rijnmond

ALBLASSERWAARD – In de gemeente Molenlanden waren vorig jaar twintig ongelukken met reeën. Vaak worden deze aanrijdingen niet gemeld, vertelt Arie Andeweg van Wildbeheer Alblasserwaard. “Kennelijk weten mensen niet welke route ze moeten bewandelen op het moment dat een aanrijding hen overkomt.”

“Ik heb laatst een bloedvlek op het asfalt aangetroffen. Een ree is met zijn laatste krachten de berm in getrokken en hij kon eigenlijk geen kant meer op. Hij wilde wel weg, maar had twee volledig afgebroken achterpoten”, verzucht Andeweg. “Dan moeten we hem natuurlijk zo snel mogelijk uit zijn lijden verlossen. Alleen niemand heeft het gemeld, dat is gewoon super balen.”

Aanrijding melden
Andeweg vertelt dat aanrijdingen nauwelijks worden gemeld. Dat komt, vermoedt hij, doordat mensen niet weten wat ze moeten doen bij een aanrijding met een ree. “De dierenambulance heeft een grote naamsbekendheid. Die kan vaak wel gevonden worden. Maar bij ongelukken met reeën is de afspraak: bel meteen de politie.”

Volgens Andeweg is het belangrijk om allereerst een veilige plek langs de weg te vinden om je auto neer te zetten. “Eigen veiligheid staat natuurlijk voorop”, zegt hij. “Maar bel daarna de politie. Via de meldkamer van de politie wordt dan een lokale jager ingeschakeld. En mocht een dier nog leven, maar geen levenswaardig vervolg meer hebben, is de jager er om het dier te euthanaseren.”

Kans op aanrijding groot dit seizoen
De kans op een aanrijding is in dit seizoen groot, vanwege de maïsoogst. Jonge dieren die in het voorjaar zijn geboren, konden lange tijd beschut opgroeien. “En in één beweging binnen een aantal uur is zo’n veld met maïs verdwenen en zitten ze in een open veld. Op zo’n moment is de kans dat ze gaan bewegen en in aanraking komen met een auto, statistisch gezien gewoon veel groter”, legt Andeweg uit.

Wanneer gebeurt een aanrijding het vaakst? “Het gebeurt vaak in de schemer of in het donker. Vooral ook op het moment dat de klok wordt verzet, in het voorjaar en najaar”, antwoordt Andeweg. “Je kan lang niet altijd iets doen aan een aanrijding.” Vooral bij wegen die langs kleine bossen liggen is dat het geval. “De dieren staan zo op de weg. Je ziet ze niet altijd en soms schrikt een ree ergens van en is het zo gebeurd.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.