Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

0
213
Portefeuillehouder Jacqueline van Dongen overhandigt eerste Energiekrant aan Sylvia Muller, foto: Smart Delta Drechtsteden

DRECHTSTEDEN – De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn nog wel de nodige stappen te zetten. Om de inwoners tips te geven over wat zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst en te vertellen hoe ver de gemeenten al zijn in dit proces is er de Energiekrant uitgebracht.

De Energiekrant valt deze week op de mat (bij mensen die geen nee-nee-sticker hebben), maar is ook online te lezen.

De Zwijndrechtse wethouder en Drechtsteden portefeuillehouder energietransitie Jacqueline van Dongen overhandigde het eerste exemplaar aan de Dordtse Sylvia en haar zoontje. De krant is een initiatief van Smart Delta Drechtsteden in samenwerking met organisaties die samen werken aan de energietransitie in de regio Drechtsteden.

Praktische tips
In de krant staan veel verhalen van ondernemers, verenigingen en inwoners over verduurzaming, maar vooral ook praktische tips. “Het leven is duur op het moment. De tips helpen om energie én geld te besparen”, zegt Sylvia. Ze heeft al wat aanpassingen in huis gedaan. De rolluiken voor de ramen houden warmte binnen in de winter. Ze wast op de eco-stand. In huis heeft ze LED-lampen. De lampen blijven niet onnodig branden. “We leren Jayden om het licht uit te doen als hij een kamer verlaat.”

Er zijn nog een paar tips uit de Energiekrant die Sylvia wil proberen. “Bijvoorbeeld het ontdooien van koelkast of vriezer. Dat deed ik nooit, maar het kan helpen om energie te besparen. Misschien zijn zonnepanelen een duurzame oplossing. Daar ga ik eens naar kijken.” Sylvia is lerares op een school. Ze merkt dat jongeren niet echt bezig zijn met duurzaamheid. “Ze vinden het onderwerp minder interessant”, zegt ze. Ik hoop dat de krant hen bewuster maakt.” Energie besparen is van belang. Je draagt bij aan een duurzame wereld. Het gaat toch om de toekomst. Van mijn kinderen, maar ook van hun kinderen later.”

De energiekrant is te downloaden via www.drechtstedenenergie.nl/energiekrant. Op deze website zijn ook de losse verhalen uit de krant te lezen.

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.