Groeiende groothandel biedt kansen in Drechtsteden

0
136

DRECHTSTEDEN – De werkgelegenheid in de groothandel groeit in de Drechtsteden nog steeds, zij het minder sterk dan in het recente verleden. De sector kampt ook nog steeds met een zeer krappe arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen moeilijk personeel vinden. UWV reikt in de publicatie Groothandel in beeld een aantal oplossingen aan waarmee zij daarin beter kunnen slagen. Uit diezelfde publicatie blijkt dat de veranderende rol van groothandels andere eisen stelt aan de skills om in de sector te kunnen werken.

De groothandel heeft de rol van tussenhandel voor de consumentenmarkt, de zakelijke markt tussen bedrijven in Nederland en over de landsgrenzen heen. De hogere verwachte economische groei en consumptie in Nederland, de opverende wereldhandel en de groei van import en export kunnen in 2024 leiden tot verbetering volgens het CPB. Wel ondervinden veel werkgevers ‘groeipijn’, omdat het lastig is aan nieuw personeel te komen.

Groothandel groeit nog altijd
De groothandel is een belangrijke sector voor de Drechtsteden. Het biedt meer werkgelegenheid in de regio dan het Nederlandse gemiddelde. UWV verwacht dat het aantal banen in de groothandel in de Drechtsteden nog doorgroeit in 2024 met 1,6% tot 13.100 banen. Er komen volgens de arbeidsmarktprognose van UWV zo’n 200 banen bij, mits de krapte op de arbeidsmarkt niet in de weg staat. Landelijk wordt verwacht dat de sector groeit met 1,2%. In de groothandel werken veel magazijnmedewerkers, maar er zijn nog veel andere beroepen actief, bijvoorbeeld transportplanners en inkopers.


Kwart werkgevers kampt met tekort aan arbeidskrachten, kansen voor werkzoekenden

In de Drechtsteden stonden in de groothandel 550 vacatures open in het tweede kwartaal van 2023. In vergelijking met het jaar ervoor waren dat er 100 minder, oftewel een afname met -15%. De meeste vacatures stonden open voor vertegenwoordigers & inkopers, machinemonteurs, callcentermedewekers, adviseurs marketing en transportplanners & logistiek medewerkers. Deze beroepen bieden veel kansen in de regio.

Hoewel het aandeel werkgevers dat aangeeft het tekort aan arbeidskrachten als voornaamste belemmering te ervaren afneemt, is het nog steeds hoger dan voor de coronapandemie. Het ging in juli 2023 nog altijd om ruim een derde van de werkgevers die deze ervaring had. Het rapport 34 Oplossingen voor personeelstekorten van UWV doet werkgevers ideeën aan de hand om hun personeelsvoorziening te verbeteren. Voor de groothandel specifiek kan Open Hiring interessant zijn voor posities als magazijnmedewerker of orderpicker. Meer over de oplossingen voor deze sector is te lezen in de Factsheet Groothandel.

Veranderende vaardigheden  door veranderende verschuiving rol groothandel
De veranderingen in de rol van groothandels zorgen ervoor dat andere vaardigheden belangrijker worden. De komende 5 jaar neemt het belang van ‘hard skills’ als vaktechnische kennis en digitale vaardigheden toe. Dat geldt ook voor ‘soft skills’ zoals communicatieve vaardigheden, aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen, klantgerichtheid en samenwerken.

Uit het onderzoek Groothandel in beeld (oktober 2023) van UWV blijkt dat groothandels zich op nieuwe businessmodellen oriënteren waarbij ze hun klanten ontzorgen door extra dienstverlening. Bijvoorbeeld in de vorm van logistieke diensten, financiering, scholing en pre- en aftersales services. Meerwaarde van groothandels ontstaat ook door opzetten van afzetkanalen of eigen productiefaciliteiten, zoeken van sterke combinaties van producten met bijbehorende samenwerking met andere partners. Ook is het belangrijk dat groothandelsbedrijven investeren in digitalisering en automatisering.