Restauratie metselwerk Dordtse molen Kyck over den Dyck eindelijk aangepakt

0
216
Foto: website Kyck over den dyck

DORDRECHT – Het bestuur van Molen Kyck over den Dyck aan de Noordendijk in Dordrecht wil niet langer wachten met de restauratie van de molen. Al in 2020 werd geconstateerd dat een groot deel van het metselwerk er slecht aan toe was. Maar voor de opknapbeurt was geld nodig en dat was er niet. Nu nog steeds niet, maar het bestuur van Kyck over den Dyck wil met de restauratie aan de slag. Volgende week wordt de hamer en beitel ter hand genomen en gaan de herstelwerkzaamheden aan de enig overgebleven molen van Dordrecht van start.

“Fijn dat we nu eindelijk de boel gaan aanpakken”, zegt Theo Oostenrijk, bestuursvoorzitter van de molen. “Het maakt een einde aan onzekerheden en discussies. Vanaf nu is duidelijk wat er gaat gebeuren. Het tijdschema kunnen we nog niet tot het absolute einde invullen – wat gebeurt er in de seizoenen bijvoorbeeld? – maar we gaan nu in voorwaartse richting. In de laatste dagen van oktober start de steigerbouw en vanaf 1 november begint de hakploeg van Restauratie Werkplaats Schiedam – onze vaste molenmaker – met de werkzaamheden. Als de steigerbouw begint, wordt de directe omgeving van de molen tegelijkertijd ingericht als (afgesloten) bouwplaats. De omwonenden en belanghebbenden zijn dan geïnformeerd.”

Kapotte wieken
Het is niet de eerste keer dat er iets aan de eeuwenoude molen moet worden opgeknapt. Drie jaar geleden stonden de wieken van Kyck over den Dyck noodgedwongen stil, omdat er scheuren in de roeden zaten. Er werd een publieksactie opgezet, waardoor er uiteindelijk ruim 32.000 euro werd ingezameld. Samen met een landelijke subsidie kon de molen draaiende worden gehouden. Maar de problemen met het metselwerk bleven. Een eerdere inspectie leerde dat aan het onderstuk zo’n 70 m2 en aan het bovenstuk circa 60 m2 metselwerk dringend hersteld moet worden.

Foto: RTV Dordrecht

Niet genoeg geld
Hoewel de begroting nog niet helemaal sluitend is, gaat de ingrijpende en langdurige restauratie van het metselwerk van molen Kyck over den Dyck toch beginnen, laat het bestuur weten. “We vertrouwen er als bestuur op dat dit gat gedicht kan worden. We zijn nog met enkele partijen, waaronder de gemeente, in gesprek en wil nog extra acties voeren. Het bouwen van de steiger gaat nog deze maand van start, de hakwerkzaamheden starten 1 november”, zegt Oostenrijk.

Paar maanden overlast
Omdat de molen officieel een rijksmonument is, kan er niet zomaar aan verbouwd worden. Het bestuur heeft overlegd met de provincie Zuid-Holland. “Zij waren bij de bouwvergadering en omdat zij meer met dit restauratiebijltje hebben gehakt, zijn we goed geïnformeerd over de ins en outs”, vertelt de voorzitter. “Duidelijk is dat we tegen een klus van meerdere maanden aankijken. En dat die overlast in de vorm van lawaai, water (beide buiten) en stof (binnen) met zich mee zal brengen. En langdurige afsluiting van de directe molenomgeving, wat vooral voor onze buren en achterburen vervelend is. Overigens gaan we samen met de aannemer alles in het werk stellen om binnen de oude, al langer bestaande begroting te blijven. Of dat lukt zal mede afhangen van de duur van het werk.”

Stageproject
Een molen restaureren, dat gebeurt niet iedere dag. Oostenrijk vindt het daarom een uitgelezen kans voor technische scholieren om hier hun stage aan te besteden. “Ik wil graag een oproep doen aan scholen met technisch onderwijs. De aannemer probeerde en probeert technische scholieren te vinden die stage willen lopen tijdens dit werk. Dat blijkt niet eenvoudig om die te vinden. Dus (technische) opleidingen in en om Dordrecht: peil eens onder uw leerlingen. Hier ligt – dicht bij huis – een gouden kans op unieke ervaringen. Wie meer wil weten, hoeft mij maar te bellen.” Meer informatie is te vinden op de website van molen Kyck over den Dyck.

Dit is een verhaal van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.