Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

0
200
Vera Gulikers: The Model (Hush and Hurl), foto: Dordrechts Museum

REGIO – De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep met conservator Wilma Sütö een ronde langs de door haar samengestelde kunstverzameling. De tentoonstelling Kiss my Soul staat in het teken van de liefde en bestaat uit ruim 75 werken van 30 verschillende kunstenaars.

Sütö laat in Kiss my Soul de liefde in al haar facetten zien. De tentoonstelling is opgebouwd uit zes “hoofdstukken”, die ieder een eigen vorm van de liefde belichten. Zo komt natuurlijk lust aan bod, voor preutse bezoekers zal de laatste zaal van de tentoonstelling daarom wellicht een vorm van shocktherapie zijn. Maar ook de onvoorwaardelijke moederliefde en religieuze liefde hebben een plek in de expositie. En wat te denken van broederliefde, het rouwproces om een verloren liefde en de liefde tussen ouderen.

Ary Scheffer
De inspiratie voor de tentoonstelling kwam van een populair schilderwerk uit de vaste collectie, De Hemelse en Aardse Liefde (1850) van Ary Scheffer. Liefhebbers die een 19e eeuwse schildercollectie verwachten zullen echter bedrogen uitkomen, naast het werk van Scheffer zijn er nog twee stukken uit de 20e eeuw te zien. Het restant is allemaal in de 21e eeuw vervaardigd.

Sütö vat de tentoonstelling kort maar duidelijk samen: “Ik wilde laten zien dat er tussen de aardse en hemelse liefde van Scheffer veel meer vormen van liefde zijn. In deze 21e eeuw heeft de liefde veel meer gezichten gekregen, en die wordt in deze tijd ook door kunstenaars verbeeld. Dat landschap wilde ik in het Dordrechts museum laten ontvouwen.”

Dit is een artikel van Trevyn van Houwelingen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.