Donderdagmorgen veel mist in regio

0
151
Foto: Corrado Francke

REGIO- Het is een mistige ochtend geweest. “In onze regio zorgde de mist vanochtend voor zicht van 100 tot 150 meter”, vertelt Rijnmond-weerman Ed Aldus. Rond 11 uur was de mist in Papendrecht verdwenen.

Volgens Aldus is mist heel gewoon voor de tijd van het jaar. “Het past echt bij de herfst”, begint hij. “De dagen worden korter, dus dan is er meer kans op mist.”

Vooral mistige ochtenden
Vooral ’s ochtends komt mist in deze tijd van het jaar veel voor, vertelt Aldus. “De temperatuur is in de vroege ochtend namelijk het laagst”, legt hij uit. “In de ochtend ontstaat er vocht en dan vindt de meeste condensatie plaats.”

Rijkswaterstaat waarschuwt voor de mist en adviseert automobilisten hun snelheid aan te passen waar nodig. Ook gaf het KNMI donderdagochtend code geel af in verband met het weer.

Mistlichten
Mag je met deze mist de mistlichten van je auto aanzetten? “Het mistlicht aan de voorkant in ieder geval wel. Dat mag bij een zicht van minder dan 200 meter”, zegt Aldus. De mistlichten aan de achterkant van je auto mogen niet aan: dat mag pas bij een zicht onder de 50 meter.

“We hebben deze ochtend te maken met verkeersbelemmerende mist”, merkt Aldus op. “Daar spreken we van als je als automobilist maar tot 250 meter zicht hebt.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.