Gaat u ook voor een groendak?

0
402
Foto: Groendakcoach

PAPENDRECHT – Steeds meer inwoners vergroenen samen hun buurt en wijk, bijvoorbeeld door een groendak aan te leggen. Omdat dit goede maatregelen zijn voor klimaatadaptatie en omdat groene daken goed zijn voor de natuur en biodiversiteit, stimuleert de gemeente Papendrecht dit samen met de Groendakcoach.

Inwoners van Papendrecht kunnen zich daarom tot 1 december aanmelden voor een gratis dakcontrole door een dakexpert. Deze controleert of uw dak geschikt is voor een groendak. Hij kijkt hiervoor naar verschillende aspecten, zoals de kwaliteit van het dak en de draagkracht van de constructie. Degene wiens dak geschikt blijkt, ontvangt een vrijblijvende offerte van de Groendakcoach. Je zit dus nergens aan vast.

Voordelen van een groendak
Een groendak heeft verschillende voordelen:
• het maakt de buurt groener
• vangt per vierkante meter z’n 200 gram fijnstof en 25 liter water op
• plantjes nemen veel water op en dat verkleint de kans op waterschade
• het riool wordt minder belast
• een groendak isoleert, het verkoelt de ruimte onder het dak in de zomer met wel 4 graden Celsius
• plantjes beschermen het dak tegen zonlicht, daardoor gaat een groendak twee keer zo lang mee als een normaal plat dak.

Aanmelden
Iedereen kan zich aanmelden tot 1 december 2023 via www.papendrecht.nl/groendakscan. Na de aanmelding neemt de Groendakcoach contact op.

Subsidie Waterschap Rivierenland
Wie samen met zijn/haar buren groendaken gaat aanleggen, dan kan gebruik maken van een subsidie van Waterschap Rivierenland. Het waterschap geeft 20 tot 50% subsidie aan inwoners, stichtingen en verenigingen die samen werken aan het klimaatbestendig maken van tuin, huis of straat. Kijk voor de voorwaarden op www.samenvergroenen.nl.

Meer informatie? Kom naar de Klimaatbeurs
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een groendak? Kom dan vrijdag 3 november tussen 13.00 en 16.00 uur naar de Klimaatbeurs in het gemeentehuis van Papendrecht. Die middag laat de Groendakcoach zien hoe een groendak eruit zou kunnen zien en vertelt hij u graag over de verschillende mogelijkheden.