Qbuzz zoekt buschauffeurs: ‘Het is een kick om zo’n groot voertuig te besturen’

0
219
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Zonder groot rijbewijs achter het stuur van een bus kruipen. Dat kan normaal gesproken natuurlijk niet. Maar vervoerder Qbuzz maakte daar woensdag een uitzondering voor: 25 geïnteresseerden mochten zich tijdens een open dag op de remise aan de Weeskinderendijk in Dordrecht even buschauffeur wanen.

Op deze manier hoopt Qbuzz mensen enthousiast te maken voor dit beroep. Dat is hard nodig, want er is een flink tekort aan buschauffeurs. Robert is één van de mensen die achter het stuur kruipt omdat te ontdekken of dit is wat hij wil. Hij werk nu nog in de horeca, maar denkt erover om een carrière switch te maken. “Ik vind het rijden leuk en ben best een sociaal mens. Dus ik dacht: een goede combinatie. Als ik het zo hoor, is het elke dag anders, ook al rijd je dezelfde route.”

Foto: RTV Dordrecht

Herintreder Robert zou niet de eerste buschauffeur zijn die ooit een ander beroep had. Petra (57) heeft vorig jaar de overstap gemaakt. “Ik heb eerst 25 jaar bij een bank gewerkt. In verband met een reorganisatie was ik daar boventallig geworden. Om nou met 57 thuis te gaan zitten, daar had ik nog geen zin in. En ja, wat ga je dan doen? Toen zag ik ineens via Facebook een advertentie voorbij komen: buschauffeurs gevraagd. Omdat er een heel erg tekort is aan buschauffeurs. Ik ben verleden jaar maart aan de opleiding begonnen en 15 augustus vorig jaar heb ik mijn rijbewijs gehaald. Eind augustus was ik aan het rijden op de bus.”

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.