Sociale dienst start uitbetaling energietoeslag 2023

0
539

REGIO – Komende week begint de Sociale Dienst Drechtsteden met het uitkeren van de energietoeslag van 2023. Na het bedrag van 400 euro dat voor de zomer is uitgekeerd, gaat het nu om een bedrag van 410 euro. In 2024 maakt de sociale dienst nog een keer een bedrag over van naar verwachting 410 euro. De energietoeslag is geld van het rijk om mensen met een laag inkomen te helpen de energierekening te betalen.

Automatisch op de bankrekening
Inwoners van wie de sociale dienst weet dat zij een laag inkomen hebben, ontvangen als eerste het geld op hun bankrekening. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering. Wie vorig jaar de energietoeslag kreeg en nog steeds aan de voorwaarden voldoet, ontvangt de energietoeslag ook automatisch. Alle inwoners die de energietoeslag automatisch ontvangen, krijgen hierover een brief van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Voor het eerst energietoeslag aanvragen
De hulp is bedoeld voor mensen met een inkomen onder 120% van het wettelijk sociaal minimum en met weinig eigen vermogen. Inwoners van wie het inkomen de afgelopen tijd achteruit is gegaan, hebben mogelijk ook recht op de energietoeslag. Wie aan de voorwaarden voldoet en nog geen energietoeslag ontvangt, kan vanaf december een aanvraag indienen. Via haar eigen communicatiekanalen laat de sociale dienst weten wanneer en hoe dit kan.

Wet goedgekeurd
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, gingen de prijzen van gas en elektriciteit sterk omhoog. Hierdoor raakten sommige mensen financieel in de knel. Het kabinet schoot te hulp met extra geld: de energietoeslag. Vorig jaar besloot het kabinet om in 2023 door te gaan met de energietoeslag. Begin oktober keurde de Eerste Kamer de wet die hiervoor nodig is goed.