Vrouw valt als ze naar het toilet gaat en veroorzaakt lekkage: ‘Ze heeft vier uur in de kou en nattigheid gelegen’

0
277
Archieffoto: Rijnmond

ALBLASSERDAM – In een appartementencomplex in Alblasserdam aan de Pieter de Hoochplaats is afgelopen donderdag een oudere vrouw ten val gekomen in haar toilet. Dit ongeluk veroorzaakte een lekkage omdat ook een sifon werd kapotgetrokken. Het water stroomde twee verdiepingen onder haar naar beneden. Dat was haar redding.

Anita woont twee verdieping lager op de vijfde. Ze zag dat haar poes Pippi nat was. “Ze liep door een plas.” Dat was het moment dat Anita en haar man Piet erachter kwamen dat ze lekkage hadden. Het water druppelde van het plafond. Piet ging meteen naar de bovenburen om verhaal te halen. “Er lekt wat bij jullie”, was zijn boodschap.

Buurman Jacob op de zesde verdieping had in eerste instantie niets door. Ook hij zag opeens het water van het plafond naar beneden sijpelen in de slaapkamer. De buurmannen zochten het samen nog hogerop en belden bij aan de buurvouw op de zevende verdieping. Ze deed niet open.

Gekreun
Een andere bewoner vertelde dat ze gekerm hoorde vanuit het huis. Ook Jacob hoorde het gekreun van de bovenbuurvrouw nadat hij had aangebeld. De door hem opgeroepen hulpdiensten weten de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. “Volgens haar zoon was ze onderkoeld, omdat ze in het water had gelegen.”

Volgens Piet is de vrouw gevonden op het toilet. Daar was ze gevallen. “De kraan was open en het sifon was eraf getrokken. Ze kon niet meer overeind komen. Ze heeft vier uur in de kou en nattigheid gelegen.” Piet zegt dat het een geluk is dat ze is ontdekt. “Als het ’s nachts gebeurd was en iedereen had geslapen, dan had ze er misschien meer problemen aan overgehouden.”

Een dag later houdt het voorval de gemoederen nog steeds bezig. In het huis van de vrouw neemt haar kleinzoon met een schade-expert de schade op. Hij wil verder niet reageren behalve dat het nu goed gaat met de vrouw. Volgens buurmannen Piet en Jacob is nog niet duidelijk wat de exacte schade is. Wel zijn er bij Jacob al vlekken te zien op het plafond. “De meeste schade zie je pas na een paar dagen, heb ik me laten vertellen. Als de vloer gaat opzwellen.”

Chinookhelicopter
In de hal van Piet staat inmiddels een grote oranje kast. Het is een luchtontvochtiger die gebruikt wordt in de bouw. Het apparaat mogen ze lenen van de woningbouwcorporatie. Een week lang moet hij aanstaan volgens de corporatie. Anita doet de stekker in het stopcontact. “Het is net een Chinookhelicopter die binnenstaat. Het is niet te harden die herrie”, zegt Piet. “Ik ga proberen een zachter apparaat te regelen.”

Meerdere buren zeggen dat de vrouw al verschillende malen is gevallen. De buurmannen vragen zich af hoe lang het nog goed gaat. “De vrouw kan niet meer alleen wonen”, zegt Jacob. Piet plaatst de oorzaak van het ongeval in een breder kader. “De ouderenzorg wordt uitgehold. Dat is een groot probleem en misschien is dit er ook aan te wijden.”

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond.