Enorme regenval nog niet voorbij en dat ga je merken

0
134
Foto: Rijnmond

REGIO – Weilanden die blank staan, ondergelopen snelwegen. Het ergste natuurgeweld is voorbij, maar met nog meer regen in het vooruitzicht zie je in onze regio de komende dagen nog altijd de gevolgen.

Volgens Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze is in de regio een ‘absurde’ hoeveelheid regen gevallen. In de paar dagen die november oud is, is al de helft gevallen van wat normaal in heel de maand valt. Tot morgenochtend vallen er buien, zaterdag overdag is er lange tijd regen. Deze vijf dingen kun je de komende 24 uur nog verwachten.

1. Verkeersoverlast
Op tal van plekken in onze regio staan enorme plassen water op de weg. Zo was het vrijdagochtend nog behoorlijk raak op de A20. Daar stond de weg blank en moesten twee rijstroken afgesloten worden.

2. Pas op in het bos
Niet alleen zorgt de wateroverlast op sommige plekken voor immense plassen. In het Kralingse Bos in Rotterdam is het advies om voorlopig de wandelpaden te mijden. Doordat bomen in kletsnatte grond staan, kunnen ze makkelijker omvallen. Oppassen dus als je op pad staat voor een boswandeling.

3. Sportwedstrijden
Heb je een hockeywedstrijd op de agenda staan? Wilde je met vrienden een middagje gaan tennissen? Houd er rekening mee dat jouw sportvereniging activiteiten en wedstrijden afblaast, omdat de velden onbespeelbaar zijn geworden door de nattigheid.

Foto: Rijnmond

4. Weilanden
In de landelijke gebieden die onze regio rijk is, staan weilanden onder water. Wat dit concreet betekent voor de gewassen die erop staan is nu lastig te zeggen, maar teveel water is, net als te weinig water, nooit goed voor een product.

5. Overlast voor fietsers
Ook voor fietsers blijft het oppassen geblazen. Door de storm zijn heel veel bladeren van de bomen gewaaid en die kunnen in combinatie met de regen voor een gladde weg zorgen. Kijk ook uit voor afgevallen takken. Want als je er eentje mist, ga je zo onderuit.

Nog meer regen in aantocht
Volgens Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze is de meeste regen op vrijdag wel gevallen. “Overdag zullen dat vooral nog losse buien zijn. Maar morgenochtend (zaterdag, red.) trekt een volgend regengebied over. Er kan dan zomaar 5 tot 10 millimeter bijvallen.”

Dat is een flinke hoeveelheid boven op alle regen die al is gevallen. Op sommige plekken is sinds donderdagochtend in 24 uur tijd meer dan 35 millimeter gevallen, bijna de helft van wat normaal in heel de maand november valt.

Natst aan de kust
Sinds de regen zo’n drie weken geleden inzette, heeft een regenmeter in het noordoosten van Rotterdam maar liefst 250 millimeter aan regenwater op de teller staan. “Dat is meer dan een kwart van wat normaal in een heel jaar valt”, zegt Van der Gijze verbaasd. “Oktober was al recordnat, november gaat vrolijk verder.”

Wat opvalt is dat het aan de kust net wat natter is dan in het binnenland. Het zeewater is dan nog relatief warm, terwijl de lucht al kouder is. Dat temperatuurverschil veroorzaakt gemakkelijk buien. Die verschillen zijn helemaal goed te zien als je een kaartje bekijkt van heel Nederland.

Zo viel in 24 uur tijd op sommige plekken langs de kust 36 millimeter regen, terwijl de provincie Limburg relatief droog bleef met op sommige plekken maar 1 millimeter regen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.