Weet je nog niet op wie moet stemmen? Gebruik het Kieskompas van Rijnmond!

0
204
Foto: Rijnmond

REGIO – Op 22 november mag Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In totaal heeft iedere stemmer de keuze uit meer dan duizend kandidaten, verdeeld over zesentwintig politieke partijen. Via het Kieskompas biedt Rijnmond graag hulp bij het maken van een goede keuze.

In samenwerking met de NOS en Kieskompas is er een snelle, eenvoudige en betrouwbare stemhulp ontwikkeld. Door het geven van je mening over dertig stellingen, kun je zien welke partijen het dichtst bij jouw politieke voorkeur staan en welke verder af. Op iedere stelling zijn er vijf antwoordkeuzes, waardoor er voldoende ruimte is voor nuance.

Regionale thema’s
Natuurlijk komen in de stemhulp diverse landelijke thema’s voorbij, zoals het asielbeleid, woningbouw, duurzaamheid en onderwijs. Maar ook belangrijke onderwerpen voor de regio Rijnmond komen aan bod. Denk hierbij aan de toekomst van het havengebied en Rotterdam The Hague Airport.

Onafhankelijk en betrouwbaar
Alle stellingen zijn bedacht door journalisten en door Kieskompas ter beantwoording voorgelegd aan de politieke partijen. Hierdoor is precies te achterhalen waar politieke partijen voor staan en waarin ze van elkaar verschillen. Een compleet onafhankelijke en betrouwbare methode om je stem te toetsen dus.

Simpele taal
Heb je moeite om de stellingen of het programma te begrijpen? Gebruik dan het Kieskompas in eenvoudige taal. Dankzij een animatie en gesproken tekst wordt de stemhulp nog makkelijker in gebruik. Wie je ook bent, je stem telt altijd. Dus laat je helpen, wanneer je die hulp kunt gebruiken.

Klik hier om het Kieskompas in te vullen.

Zwevende kiezers
Rijnmond vroeg de inwoners van Schiedam naar hun stemkeuze. Een enkeling had zijn of haar keuze al gemaakt, maar veel mensen gaven aan moeite te hebben met het maken van een keuze. Redenen daarvoor waren onder andere een groeiend wantrouwen in de politiek, de hoeveelheid partijen om uit te kiezen en de diversheid aan problematiek in het land.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.