Burgemeester Gorinchem met de dood bedreigd: UPDATE

0
251
Foto: gemeente Gorinchem

REGIO – De man die burgemeester Melissant van Gorinchem dit jaar tot twee keer toe bedreigde is opgepakt. Dat laat de politie weten. Het gaat om een 62-jarige inwoner van Gorinchem. De man ziet zichzelf als ‘autonoom’. Dat betekent dat hij vindt dat wetten en regels niet voor hem gelden. Autonomen betalen vaak geen belasting of zorgpremie meer en geloven vaak in complottheorieën. 

Melissant had aangifte gedaan van bedreiging. Deze zomer werd ze door een man uit Gorinchem opgewacht voor haar huis. Hij zei volgens haar: ‘De tijd is gekomen. Ik ga je vermoorden’. Maandag kwam ze dezelfde persoon opnieuw tegen. Hij riep dat hij autonoom is, niet naar haar hoeft te luisteren en dat de kogels komen.

Melissant (CDA) is sinds augustus 2017 burgemeester van Gorinchem. Maandag loopt ze langs het oude stadhuis. Het is druk in de stad, want de weekmarkt is in volle gang. Een man op klompen spreekt haar aan. De burgemeester herkent hem meteen, want hij stond al eerder voor haar woning. De man uit zijn frustraties over de macht van Melissant. Tussen het winkelend publiek roept hij niet veel later dat ‘de kogels komen’. Daarna beent hij weg. Omstanders proberen Melissant te steunen. De burgemeester meldt het voorval bij de politie en doet later aangifte.

Eerder dit jaar werd Melissant opgewacht door dezelfde man. Ze liep buiten en zag dat hij haar in de gaten hield. De man bedreigde haar daarna in haar eigen straat. Melissant zou dood moeten. Ze vluchtte haar huis in. Omdat er destijds geen audio-opnames waren of getuigen werd de zaak geseponeerd door het OM. De politie onderzoekt de bedreiging van afgelopen maandag.

Anti-overheid
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) omschrijft autonomen ‘als een substroming binnen een grotere groep mensen die anti-overheid is. Om hoeveel mensen het precies gaat weet de dienst niet. Geschat wordt dat het er zo’n 10 duizend zijn. Autonomen menen dat de Nederlandse wetten en regels niet voor hen gelden en betalen bijvoorbeeld geen zorgpremie of belasting meer. Het gaat om mensen die vaak in complottheorieën geloven.

Deurwaarders zien volgens het NOS Radio 1 Journaal ook steeds meer mensen die zich onttrekken aan de Nederlandse regels en wetten.

Geen straf
Burgemeester Melissant werd in 2021 ook al bedreigd door een inwoner van Gorinchem. De 53-jarige René M zou tijdens een gedwongen sluiting van zijn woning hebben gezegd dat hij met zijn auto het huis van de burgemeester zou binnenrijden, als wraak. De politie doorzocht het huis van M. en vond bij een van zijn zoons tien pillen MDMA. Diezelfde avond besloot Melissant tot sluiting van het huis voor minstens drie maanden.

M’s uitspraken tijdens de sluiting van zijn woning waren strafbaar, oordeelde de Dordtse rechtbank. M. zelf ontkende. Hij zou hebben gezegd: “Dan ga ik wel bij de burgemeester slapen.” De Gorinchemmer kreeg geen straf. Daarvoor was de uitspraak niet dreigend genoeg, vond de rechter.

Bedreigd om homoseksuele geaardheid
Lokale en regionale politici melden steeds vaker dat ze te maken krijgen met agressie vanwege hun werk. Dat blijkt uit de Monitor Integriteit en Veiligheid uit 2022. Ongeveer de helft van de burgemeesters, wethouders, raadsleden en Statenleden heeft er ervaring mee.

Deze week werd kreeg ook burgemeester Boy Scholtze van Drimmelen te maken met geweld. Bij het gemeentehuis in Made werd hij bedreigd en beledigd om zijn homoseksuele geaardheid. De 76-jarige verdachte probeerde de burgemeester ook aan te rijden. Scholtze kon net op tijd opzij springen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.