Boskalis: ‘beste derde kwartaal in onze geschiedenis’

0
151

PAPENDRECHT – In zijn kwartaalbericht meldt Boskalis dat het bedrijf een ‘historisch goed derde kwartaal met omzetgroei en recordresultaat’ heeft beleefd. De baggeraar heeft een stabiele orderportefeuille van 6 miljard euro. De bezetting van de vloot is hoog en alle onderdelen van het bedrijf boeken goede resultaten bij hun projecten.

Met dit prima derde kwartaal ligt Boskalis na ook een goed eerste halfjaar te hebben gehad, op koers voor een zeer sterk jaarresultaat. In het afgelopen kwartaal zijn diverse nieuwe projecten aangenomen, zoals het grote Baltica 2 offshore wind kabelproject en het infrawerk aan de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide in Limburg.

Peter Berdowski, CEO: “De grootste groei hebben we gezien bij Offshore Energy, waar onze strategie, die zich zowel op de traditionele energiemarkt als op de windmarkt richt, zijn vruchten afwerpt. Onze schepen bij zwaar transport, subsea (onderwater) services, marine services en survey hebben het water witgevaren. Bij Salvage hebben we de afgelopen maanden een aantal prominente opdrachten, waaronder de FSO Safer in de Rode Zee en de Fremantle Highway in de Waddenzee, succesvol afgerond.”

De ‘sustainable growth’ (duurzame groei) strategie van Boskalis streeft volgens het bedrijf een evenwichtige balans na tussen activiteiten die maatschappelijke waarde toevoegen en duurzame groei creëren.

Bescherming door klimaatadaptatie
In Nederland was Boskalis het afgelopen kwartaal betrokken bij diverse klimaatadaptatie-projecten. Het meerjarige project ter versterking van de Markermeerdijken ten noorden van Amsterdam verloopt voorspoedig en het eerste noordelijke deel van de versterkte dijk is opgeleverd. Ook is de afgelopen periode op diverse locaties in het land gewerkt aan het versterken van een groot aantal andere dijken en is de kustlijn van Noord-Holland (Bergen) en een drietal Waddeneilanden (Texel, Vlieland en Ameland) onderhouden en versterkt.

Foto: Boskalis

Recent is het kustbeschermingsproject voor een deel van de kustlijn van Togo en Benin in West-Afrika voltooid. De kustlijn is versterkt door middel van nieuw aangelegde en versterkte golfbrekers. Bovendien werd in Benin met behulp van een sleephopperzuiger een zandmotor met een volume van 6,4 miljoen kubieke meter aangelegd. Dit zand wordt de komende jaren door de stroming op een natuurlijke manier over de kustlijn verspreid, zodat dit deel van de kust op sterkte blijft. Op dit moment wordt gesproken over een vervolg op dit succesvolle project.

In de Malediven wordt volop gewerkt aan de uitbreiding en het klimaatbestendig maken van het eiland Gulhifalhu. De ontwikkeling van Gulhifalhu maak deel uit van het strategische plan van de regering om de haveninfrastructuur te verbeteren, de overbevolkte hoofdstad Malé te ontlasten en om dit deel van de Malediven klimaatbestendig te maken.

Salvage heeft met succes de berging van de in verval geraakte olietanker FSO Safer voor de kust van Jemen afgerond, waarbij alle 1,1 miljoen vaten olie naar een vervangende olietanker zijn overgepompt, waarmee het risico op een enorme milieuramp met ernstige humanitaire, ecologische en economische gevolgen is afgewend. Salvage was in het derde kwartaal ook betrokken bij de berging van de brandende car carrier Fremantle Highway in de Waddenzee. Boskalis wist samen met een partner het schip te stabiliseren en de brand te blussen waardoor een omvangrijke scheepsramp werd voorkomen.

Vooruitzichten
Gelet op de resultaten over de eerste negen maanden van het jaar en de werken in uitvoering, wordt 2023 in financieel opzicht naar verwachting een van de beste jaren in de geschiedenis van Boskalis met een een resultaat dat fors hoger is dan dat van vorig jaar. Op basis van de marktontwikkelingen en de goedgevulde orderportefeuille is Boskalis ook positief gestemd over de periode daarna.

De financiële positie van Boskalis is onveranderd sterk. Boskalis heeft een positieve netto-kaspositie en is daarmee per saldo schuldenvrij. Geleid door de kansen die de markt op dit moment biedt, blijft Boskalis investeren in duurzame groei in lijn met zijn strategische agenda.